Soudce odmítá, že by měl v 70 letech skončit Foto: Eva Paseková

Soudkyně Sedláková přiznala změnu jednoho rozsudku, jednala prý ve prospěch účastníků

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) začal dnes projednávat kárnou žalobu na soudkyni blanenského soudu Danu Sedlákovou. Žalobě čelí pro průtahy a pochybení v rozhodovací činnosti, předsedkyně blanenského soudu navrhuje její odvolání z funkce. Ministr spravedlnosti soudkyni v únoru dočasně zprostil funkce. Sedláková chybu přiznala v jednom skutku. Kárný senát jednání odročil na 11. dubna.

Podle kárné navrhovatelky předsedkyně blanenského soudu Michaely Zummerové Sedláková pochybila v 15 skutcích, z toho v šesti případech v civilních záležitostech změnila či zcela otočila vyhlášení rozsudku oproti následně písemně vyhotovenému. Podle Zummerové to narušilo důvěru v soud. Ve zbylých případech soudkyně podle kárné žaloby například nerespektovala rozhodnutí soudu vyššího stupně či způsobila průtahy v řízení. Česká justice se měla možnost s obsahem kárné žaloby seznámit. Kromě rušení rozsudků Sedláková například v jendé věci odmítala dál vést řízení, aniž by byla oficiálně soudem prohlášena za podjatou.

Sedláková přiznala pochybení v prvním ze skutků. „Uznávám bod jedna, kdy jsem pochybila. Bylo to složité, ten rozsudek jsem posílala třikrát. Změnila jsem ho, nevím z jakého důvodu. Pochybení v dalších bodech odmítám,“ uvedla. Zopakovala, že vždy jednala ve prospěch účastníků.

Soudkyně si stěžovala na složitost věcí, uvedla, že řešila ty nejsložitější kauzy na soudu a měla jich příliš. Podle Zummerové dostává každý soudce stejně věcí k řešení a není také pravdou, že právě kauzy Sedlákové byly nejsložitější. Sedláková kvůli údajné složitosti kauz požadovala vypracování odborného posudku, to ale kárný senát zamítl.

Sedláková ještě před přečtením žaloby požádala o odročení kvůli svému zdravotnímu stavu, je v pracovní neschopnosti, a nedořešené námitce z podjatosti. Uvedla, že podala námitku na podjatost kárného senátu, kterou jiný senát zamítl. Následně podala námitku na podjatost jednoho ze soudců, kteří o původní námitce rozhodovali. V této podle ní ještě nebylo rozhodnuto. Předseda senátu Karel Šimka jí ani v tomto nevyhověl, uvedl, že je pravomocně rozhodnuto, že senát podjatý není.

Dana Sedláková je dlouholetou soudkyní blanenského okresního soudu. Jeho předsedkyně na ni podala kárnou žalobu pro průtahy ve spisech už v minulosti. V roce 2007 Sedlákové tehdy kárný senát Vrchního soudu v Olomouci snížil za průtahy v řízení v téměř pěti desítkách případů plat na tři měsíce o deset procent.

(čtk, epa)