Exekutoři odpovídají ombudsmance Ilustrační foto: archiv

Vláda bude ve sporu u Ústavního soudu proti rušení části exekučního řádu

Vláda se zapojí do řízení u Ústavního soudu, ve kterém se na soud obrátila skupina senátorů s požadavkem na zrušení části exekučního řádu. Navrhovatelům se nelíbí, že věřitelé si mohou vybrat k vymáhání pohledávky kteréhokoli exekutora. Podle návrhu Roberta Pelikána (ANO) vláda k návrhu zaujme v řízení zamítavé stanovisko, vyplývá z výsledků jednání kabinetu.

Senátoři míní, že konkurenční prostředí mezi exekutory je v rozporu jak s Ústavou, tak i s Listinou základních práv a svobod – konkrétně s pravidlem, že nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci a že se každý může domáhat svého práva u nezávislého a nestranného soudu a ve stanovených případech u jiného orgánu. O stížnosti senátorů Česká justice informovala.

„Je sice faktem, že soudní exekutor není soudce, ale na rozhodování soudního exekutora o právech a povinnostech třetích osob je třeba klást minimálně stejné ústavně právní požadavky jako na soudce,“ konstatuje senátor Miroslav Nenutil (ČSSD), který jedná za skupinu senátorů, která návrh podala.

Předkládací zprávu si můžete stáhnout zde.

Senátoři proto podporují následné zavedení místní příslušnosti exekutorů, jestliže jim Ústavní soud vyhoví. Podle navrhovatelů by tak skončil boj exekutorů o věřitele a exekutoři by se více věnovali vedení svých úřadů namísto „obchodování na pomyslném trhu s exekucemi“. Senátoři upozornili i na to, že dlužníkům by se díky teritorialitě exekutorů mohly snížit náklady na vymáhání jejich dluhů.

Podnět podepsalo 25 členů horní komory z několika stran. Zavedení místní příslušnosti exekutorů navrhoval Senát v novele exekučního řádu v minulém sněmovním volebním období. Dolní komora však předlohu do voleb neprojednala.

Zavedení teritoriality podporuje i Exekutorská komora. Ministr Pelikán je však dlouhodobě proti. Uvádí, že místní příslušnost exekutorů by vedla ke snížení vymahatelnosti pohledávek, a tedy i ke snížení vymahatelnosti práva.

(čtk, epa)