Soudní znalci čelí kritice kvůli posudkům v mediálně známých kauzách Ilustrační foto

Zákon o znalcích byl vyřazen ze schůze sněmovny, musela být vyměněna důvodová zpráva

Návrh nového zákona o znalcích a tlumočnících zřejmě sněmovna opět na této schůzi neprojedná. Organizační výbor ho musel kvůli chybám Ministerstva spravedlnosti vyřadit z programu schůze. „Ano, je to pravda. Musela být vyměněna důvodová zpráva a nebyla tedy dodržena lhůta deseti dnů pro předložení sněmovního tisku,“ sdělil České justici místopředseda sněmovny Vojtěch Filip. Podle ministerstva se chyba týká doprovodného zákona.

Nový zákon o tlumočnících a překladatelích stanoví přísnější kritéria pro vznik tlumočnického a překladatelského oprávnění, zvyšuje také odměny za odvedenou práci a zavádí testování a větší kontrolu znalců.

Zákon je podle ministerstva projednáván podle schváleného pořadu schůze, změna se týká týká doprovodného zákona ke znalcům, který reaguje na změny v jiných právních předpisech. Na stránkách sněmovny však návrh figuruje jako vyřazený. Návrh doprovodného zákona byl v důsledku administrativní chyby zaslán do sněmovny s nesprávnou důvodovou zprávou. „Nicméně věc jsme napravili a opravený sněmovní tisk č. 74 byl poslancům rozeslán dne 15. 3. 2018. Podle našich informací by měl být doprovodný zákon pouze vyřazen z probíhající schůze a zařazen na tu následující (což je v souladu s jednacím řádem Sněmovny – opravený tisk se rozeslal poslancům a lhůta pro zařazení na program se počítá znova). Při schvalování nových zákonů není výjimkou, že tzv. doprovodné zákony jsou projednávány s delším časovým odstupem (např. doprovodný zákon k NOZ byl v Poslanecké sněmovně projednáván až poté, co byl NOZ vyhlášen ve Sbírce zákonů). Posunutí doprovodného zákona v programu PS nebude mít na projednávání samotné úpravy znalců a tlumočníků vliv,“ uvedla Lucie Machálková z tiskového odboru ministerstva.

Čtěte také: Pelikánův zákon o znalcích je zaměřen hlavně na drakonické trestání, zaznělo ve sněmovně

Návrh ministr spravedlnosti Robert Pelikán předložil již v minulém volebním období, neprošel ale ani prvním čtením. Od začátku čelí ostré kritice od znalecké obce. Návrh zákona není podle znalců vyvážený. Znalci by měli dle zákona mnoho nových povinností a rapidně by se zvýšily tresty za jejich chyby.
Podle znalců jsou také významně protěžovány veřejnoprávní znalecké ústavy na úkor soukromoprávních. Kritika ze strany znalců podle informací České justice opět zazněla minulý týden na neformální schůzce poslanců ústavně právního výboru se znalci a zástupci ministerstva spravedlnosti.

(epa)