Předseda ČAK Vladimír Jirousek Foto: ČAK

Advokáti kritizují navrhovaný trestný čin maření spravedlnosti

Česká advokátní komora kritizuje záměr zavést do trestního zákoníku nový trestný čin maření spravedlnosti. Návrh kriminalizuje předkládání falešných nebo pozměněných důkazů v trestním řízení a také navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi. Místopředseda profesní organizace advokátů Tomáš Sokol uvedl na dnešní tiskové konferenci, že úprava je nesmyslně formulovaná, neefektivní, v rozporu s principem právního státu a nepotřebná. Ministerstvo spravedlnosti výhrady odmítlo.

„Jde opět o jeden z případů, kterému se říká hypertrofie právního řádu. Tedy vymýšlení právních předpisů tam, kde nejsou potřeba,“ tvrdí Sokol. „Česká advokátní komora samozřejmě není proti čemukoliv, co by mělo bránit maření spravedlnosti. Pokud je to skutečně efektivní, a ne pouhé plácnutí do vody,“ podotkl.

Ministerstvo spravedlnosti odmítá, že by byl návrh nepotřebný. Mluvčí úřadu Tereza Schejbalová uvedla, že úprava jednak postihuje dosud nepostižitelné jednání v soudním řízení, jednak vyplývá z požadavků dvou úmluv Organizace spojených národů.

Návrh míří například na padělané směnky nebo na smlouvy s účelově nesprávným datem. Podle advokáta Sokola je však v rozporu s právem na spravedlivý proces, které mimo jiné znamená, že se obviněný může v trestním řízení hájit způsobem, jaký uzná za vhodný – tedy i lhát. „V zásadě všem ukládá povinnost, aby nelhali,“ konstatoval. Ministerstvo to ale popřelo. „Návrh postihuje pouze předkládání věcných a listinných důkazů. Jinými slovy, obviněný bude moci lhát za stejných podmínek jako dnes,“ upozornila Schejbalová.

Tomu, kdo v trestním řízení předloží důkazní prostředek, o němž ví, že je padělaný nebo pozměněný, a to v úmyslu, aby byl použit jako pravý, by měly v základní trestní sazbě hrozit až dva roky vězení. Sokol míní, že taková úprava by reálně stejně nic nezměnila. „Představa, že pohrůžka trestu v rozsahu, který je navrhován, odradí někoho, kdo si od předložení padělaného důkazního prostředku slibuje procesní – a nejspíš i hmotný – úspěch, od takového jednání, je více než naivní,“ poznamenal.

Aplikace ustanovení v české praxi by navíc podle advokáta znamenala, že pokud by někdo namítl nepravdivost předkládaného důkazu, muselo by se řízení automaticky přerušit kvůli vyřešení této námitky. Proces by se tak prý mohl protáhnout i v řádu let.

Nový trestný čin je součástí širšího vládního návrhu změn trestního zákoníku, jejichž projednávání v březnu přerušil sněmovní ústavně-právní výbor. I podle kritiků z řad poslanců by totiž nová skutková podstata mohla pozměnit práva obviněného člověka na obhajobu. Odpůrcům novinky vadí i údajná vágnost formulací.

O konečné podobě návrhu plánuje ministerstvo diskutovat u kulatého stolu, a to i s advokáty. „Nevidíme tedy důvod vytvářet vzájemné ohrazování skrze média ještě před tímto jednáním,“ uzavřela Schejbalová.

Čtěte také: Pro hromadné žaloby má být definitivně vytvořen zvláštní zákon

Vláda schválila novelu trestního zákoníku, zavádí zločin maření spravedlnosti

(čtk)