EK: Soudy budou moci vyžadovat předání elektronických důkazů

Soud v zemi Evropské unie by měl mít v budoucnu možnost žádat o elektronické důkazy potřebné k vyšetření trestného činu – tedy třeba e-maily či textové zprávy – přímo u poskytovatele datových služeb působícího kdekoli v EU. Podle návrhu, který dnes představila Evropská komise (EK), by měla firma na poskytnutí dat deset dní či v urgentních případech dokonce jen šest hodin.

Soud by také mohl nařídit poskytovateli služeb, aby určitá konkrétní data uchoval do doby, než o ně úřady právně odpovídajícím způsobem požádají. Oba postupy má být podle návrhu komise možné spustit jen v rámci trestního řízení a při splnění všech existujících procedurálních pojistek, jako práva na advokáta a přístup ke spisu.

Návrh zajišťuje silnou ochranu základních práv právě zapojením soudů. Policisté a vyšetřovatelé sami se na provozovatele služeb totiž budou moci obracet jen se souhlasem příslušného soudu. Pro určité kategorie dat budou navíc platit další dodatečné podmínky, například výše hrozícího trestu či fakt, že věc se týká počítačové kriminality či terorismu.

„Nemůžeme dovolit kriminálníkům a teroristům, aby jim využívání moderních elektronických komunikací umožňovalo skrývat zločiny a vyhýbat se spravedlnosti,“ míní první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Tisková zpráva Evropské komise je zde.

Podle komisařky pro spravedlnost Věry Jourové musejí mít síly zákona ve 21. století k dispozici nejmodernější prostředky k potírání zločinu.

Více než polovina případů kriminálních vyšetřování v EU v současnosti vyžaduje přeshraniční žádost o získání elektronických důkazů, které mají k dispozici poskytovatelé datových služeb jinde v unii či mimo ni. Stávající proces právní a justiční spolupráce je však zdlouhavý a pomalý, uvádí komise. Výsledkem podle ní je, že dvě třetiny takových kriminálních činů nejsou kvůli časovým průtahům dostatečně vyšetřeny. Mezi roky 2013 a 2016 vzrostl počet podobných žádostí vůči velkým poskytovatelům služeb o 70 procent.

Dnešními návrhy komise se budou zabývat členské země a Evropský parlament.

(čtk)