Soudkyně Sedláková v roce 2007. Jednání se nezúčastnila a podala námitky podjatosti proti senátu i soudcům. Reprofoto Tv Nova

Kárně žalovaná Sedláková se hádala se soudcem Šimkou, ten hrozil vyvedením ze síně

Nejvyšší správní soud vyloučil v případu kárné žaloby na blanenskou soudkyni Danu Sedlákovou několik skutků k samostatnému řízení. Z celkových 15, u kterých je soudkyni vytýkána změna rozhodnutí nebo průtahy, jich projedná šest. Jsou vážnějšího charakteru, uvedl předseda senátu Karel Šimka. Sedláková nesouhlasí a dožaduje se projednání celé kárné žaloby vcelku. Na Šimku vznesla námitku podjatosti.

Navrhovatelem kárné žaloby je předsedkyně blanenského soudu Michaela Zummerová. Podle ní Sedláková v šesti případech v civilních záležitostech zcela změnila nebo otočila vyhlášení rozsudku oproti následně písemně vyhotovenému. Právě tyto případy chce Nejvyšší správní soud projednat přednostně.

„Teprve následně v samotném řízení se projednají skutky sedm až 15,“ uvedl Šimka. Ve zbylých případech soudkyně podle kárné žaloby například nerespektovala rozhodnutí soudu vyššího stupně nebo způsobila průtahy v řízení.

Sedláková se proti vyčlenění části případů v síni několikrát ohradila a mezi ní a Šimkou se odehrály vyhrocené slovní přestřelky. Na jejich základě předseda senátu několikrát Sedlákovou upozornil na to, že ji může nechat vyvést ze soudní síně.

Sedláková už dřív přiznala pochybení v prvním ze skutků. Vysvětlila to složitostí případu, pochybení v dalších případech odmítla. Řekla, že vždy jednala ve prospěch účastníků. Řešila, jak řekla, nejsložitější kauzy a měla jich příliš. Podle Zummerové dostává ale každý soudce stejný počet případů a Sedlákové tvrzení o nejsložitějších kauzách není pravdivé.
Sedláková je dlouholetou soudkyní blanenského okresního soudu. Jeho předsedkyně na ni podala kárnou žalobu pro průtahy ve spisech už v minulosti. V roce 2007 Sedlákové tehdy kárný senát Vrchního soudu v Olomouci snížil za průtahy v řízení v téměř pěti desítkách případů plat na tři měsíce o deset procent.

(čtk)