Farma Čapí hnízdo Foto: archiv

Pavel Zeman kritizuje délku rozhodování o stížnostech v Čapím hnízdě

Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) Jaroslav Šaroch stále nerozhodl o stížnostech proti zahájení trestního stíhání obviněných v případu údajného dotačního podvodu při realizaci projektu farmy Čapí hnízdo. České justici to sdělila mluvčí MSZ Štěpánka Zenklová. Délku vyřizování stížností už přitom kritizuje i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

V případu je obviněn mj. premiér vlády v demisi Andrej Babiš, jeho manželka Monika, dvě Babišovy děti z prvního manželství a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. K zahájení trestního stíhání došlo minulý rok na podzim, o vydání k trestnímu stíhání Babiše a Faltýnka rozhodovala dvakrát Poslanecká sněmovna, neboť v říjnu se konaly sněmovní volby. Proti zahájení trestního stíhání si všech 11 obviněných podalo stížnost, včetně námitek podjatosti státního zástupce Šarocha, které stáhli v polovině února letošního roku.

O stížnostech ale nebylo rozhodnuto a mluvčí Zenklová odkázala Českou justici na „druhou polovinu příštího týdne“. Šarocha tento týden kritizoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Já vám to řeknu jinak, jestli se chcete zeptat na to, jestli to trvá dlouho vyřizování stížnosti. Tak podle mého názoru trvá. Ale je to věc dozorového státního zástupce a jemu případně nadřízených orgánů. Nevím, co tam v té stížnosti je obsaženo. Nevím, jakým způsobem, jestli třeba není doplňována ta stížnost, bez znalosti spisu se k tomu těžko vyjádřím. Ale v obecné rovině vám řeknu, že ano. Mohlo by bývalo být už o té stížnosti podle mého názoru rozhodnuto“, reagoval Zeman v pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut.

Trestní stíhání Andreje Babiše komplikuje probíhající vyjednávání o podobě koaliční smlouvy, na jejíž bázi má vzniknout vláda s podporou Poslanecké sněmovny a v níž mají zasednout ministři nominovaní hnutím ANO a ČSSD. Podporu má mít taková vláda od poslanců ANO, ČSSD a KSČM. ČSSD si s ohledem na probíhající trestní řízení s premiérem v demisi vymohla obsazení ministerstva vnitra a požaduje také záruky v koaliční smlouvě spočívající v tom, že v případě prvoinstančního rozhodnutí soudu o vině takový člen vlády rezignuje. Kritiku vyvolal Babiš na politické scéně i tím, že inicioval kárné řízení s ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalem Murínem, který ovšem minulý týden ohlásil svoji rezignaci.

(pd)