Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán kárně žaluje advokáta za to, že kryl oddlužovací agenturu

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) podal k České advokátní komoře (ČAK) kárnou žalobu na advokáta, který podle něj kryl činnost nezákonné oddlužovací agentury. Ministerstvo dnes sdělilo, že právník podal k soudům nejméně ve 47 případech návrhy na povolení oddlužení, jež nesepsal sám, ale právě agentura. Pelikán požaduje nejpřísnější možné opatření – tedy aby komora muže vyškrtla ze seznamu advokátů. Podle ČAK je kárná žaloba podaná ministrem výjimečnou záležitostí.

„Advokát se zpronevěřil základnímu smyslu své práce, když namísto hájení zájmů klienta fungoval jako pouhá poštovní schránka. Jeho chování považuji za mimořádně závažné, neboť se jedná o dlouhodobé, rozsáhlé a organizované jednání, díky němuž na úkor dlužníků i jejich věřitelů získával majetkový prospěch,“ uvedl ministr, který advokáta nejmenoval.

Tím, že právník pomáhal neakreditované společnosti obcházet zákon, popřel podle Pelikána smysl novely o poskytování služeb v oblasti oddlužení. Oddlužovací agentura totiž správně musí být akreditována ministerstvem a nabízet své služby bezplatně. Pokud služby poskytuje advokát, musí zase návrhy sepisovat osobně.

Podle ministerstva fungoval celý systém tak, že se dlužník usilující o oddlužení obrátil na oddlužovací agenturu. Zaplatil jí „administrativní poplatek“ od 4000 do 14.000 korun a podepsal u ní plnou moc pro advokáta. „Agentura na základě podkladů od dlužníka sepsala návrh na oddlužení a zaslala jej advokátovi, který jej bez jakékoliv kontroly, někdy i za pouhých několik desítek minut, obratem přeposlal příslušnému soudu,“ tvrdí ministerstvo.

Advokát prý potom v insolvenčním řízení uplatňoval nárok na odměnu za sepsání a podání návrhů ve výši 4000 korun, případně 6000 korun při společném návrhu manželů.

Dohled nad advokáty vykonává ČAK. Zákon o advokacii sice ministrovi umožňuje rovněž podat kárnou žalobu, v praxi se však tato možnost nevyužívá. Podle údajů ministerstva je současná kárná žaloba teprve druhou, kterou kdy ministr spravedlnosti na advokáta podal.

O tom, zda se advokát dopustil kárného provinění, a o uložení případného kárného opatření bude rozhodovat senát kárné komise ČAK. Advokáta může napomenout, dát mu pokutu, dočasně mu zakázat výkon advokacie nebo jej vyškrtnout ze seznamu advokátů.

„Kárná žaloba dorazila, dnes byla na ČAK zaevidována do systému evidence kárných žalob,“ sdělila České justici tisková mluvčí Iva Chaloupková s tím, že kárná žaloba podávaná ministrem spravedlnosti je záležitost takřka výjimečná. „Pokud si dobře vzpomínám, tak poslední podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Tedy „ministerské“ kárné žaloby jsou skutečně zcela výjimečné.“

Chaloupková odmítla uvést, koho konkrétně se má případ týkat. „Pokud je ministr spravedlnosti kárným žalobcem, je na něm, aby se rozhodl, zda jméno kárně obviněného zveřejní či nikoliv. V tomto případě to nebude činit Česká advokátní komora. Ta jméno kárně obviněného zveřejňuje tehdy, pokud je sama kárným žalobcem, přesněji pokud je kárným žalobce předseda Kontrolní rady ČAK, který je ze zákona oprávněn kárné žaloby podávat.“ Ročně jich takto z vlastní iniciativy ČAK podává kolem sto padesáti.

S kárnou žalobou ministra spravedlnosti bude podle mluvčí zacházeno zcela standardně jako s ostatními projednávanými kárnými žalobami, podanými z vlastní iniciativy ČAK. Žaloba bude sdělena kárně obviněnému advokátovi, bude ustanoven kárný senát, který ji bude projednávat, proběhne jednání před kárným senátem a bude vyneseno kárné rozhodnutí.
V něm může být kárně obviněný advokát zproštěn kárného obvinění nebo mu bude prokázána kárná vinna a bude rozhodnuto o uložení kárného opatření, od napomenutí, přes pokutu až po vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Proti rozhodnutí kárného senátu se může advokát odvolat k odvolacímu kárnému senátu, následně i podat správní žalobu proti rozhodnutí ČAK.

(sr, čtk)