Pacient měl roušku nařízenou od lékaře Koláž: ZD

Rakouská policie chtěla pokutovat pacienta se zdravotní rouškou kvůli zákazu zahalování

Rakouská policie chtěla uložit pokutu 80 eur (přes 2000 Kč) muži, který na ulici nosil lékaři předepsanou zdravotní roušku. Policisté zadrženému vysvětlili, že porušil zákon zakazující úplné zahalovaní obličeje na veřejnosti a od svého záměru ustoupili až poté, co jim dotyčný ukázal své léky a krevní testy. Nošení roušky muži předepsali lékaři v zájmu ochrany imunitního systému oslabeného chemoterapií. Podle serveru Vice News Austria trpí 26letý Valentin leukémií.

Pacient serveru řekl, že policie ho zadržela minulé úterý. „První, na co se mě ptali, bylo, jestli hovořím německy a zda jsem cizinec,“ řekl muž. „Když jsem vysvětlil, že jsem z Vídně, situace se trochu uklidnila. Ale pak se zaměřili na mou roušku,“ řekl pokutovaný muž.

Zákon zakazující zahalování obličeje v Rakousku vstoupil v platnost loni v říjnu. Opatření, které schválila ještě vláda velké kolice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP), směřuje především proti nošení burek a nikábů, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči.

Rakouské ministerstvo vnitra, v jehož čele nyní stojí Herbert Kickl z protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ), však upozorňuje, že se netýká jen náboženských oděvů. Naopak se prý nevztahuje například na karnevalové masky, některé pracovní oděvy a právě zdravotní roušky.

Mluvčí policie Patrick Maierhofer zmíněný incident přiznal, ale řekl, že se záležitost vyřešila „po krátkém rozhovoru“. Policie podle něj v podobných případech vyžaduje potvrzení od lékaře.

(čtk)