Foto: archiv

Ústecký soudce nechtěl své prohřešky řešit před kárným senátem, raději rezignoval

Soudce liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem Pavel Vacek se vzdal taláru. Na funkci rezignoval dva dny před pátečním jednáním kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS), který se měl zabývat jeho údajnými kárnými proviněními. Uvedla to mluvčí NSS Sylva Dostálová, informaci potvrdila i mluvčí ústeckého krajského soudu Veronika Suchoňová.

„Pan Vacek včera zaslal prezidentu republiky oznámení o vzdání se funkce soudce, a to ze zdravotních důvodů,“ uvedla Dostálová. Podle zákona o soudech a soudcích zaniká funkce soudce uplynutím tří kalendářních měsíců následujících po měsíci, v němž prezident oznámení obdržel.

Informaci o svém odstoupení musí soudce doručit rovněž předsedovi svého soudu, což se také stalo. „Mohu potvrdit, že pan soudce Vacek podal rezignaci,“ řekla za ústecký krajský soud Suchoňová. K okolnostem kárné žaloby, kterou měl v pátek projednat NSS, se vyjadřovat nechtěla. Uvedla pouze, že Vacek čelil kárnému řízení na základě chování, které „není slučitelné s funkcí soudce“. Soud v minulosti zveřejnil, že Vacek měl problémy s průtahy řízení i s etikou vystupování. Z informací České justice vyplývá, že Vacek nechtěl své problémy řešit veřejně a dal přednost tomu v tichosti odejít.

Nejvyšší správní soud, který sídlí v Brně, plánoval o kárné žalobě netypicky rozhodovat v hlavním městě, a to v budově pražského městského soudu. Podle některých informací byl Vacek právě v Praze hospitalizován.

(čtk, epa)