Ústavní soud loni v prosinci svým rozhodnutím odložil plánovanou třetí a čtvrtou vlnu EET kvůli nejasným dopadům na různé skupiny povinných subjektů Foto: archiv

Zákonem roku 2017 se stal nález Ústavního soudu k EET

Nejlepším legislativním počinem roku 2017 se v anketě Zákon roku stal nález Ústavního soudu k elektronické evidenci tržeb (EET). Na druhém místě skončil podle hlasování odborné veřejnosti zákon o platebním styku implementující evropskou směrnici o platebních službách (PSD2) a na třetím novela stavebního zákona. Informoval o tom organizátor ankety, společnost Deloitte Legal.

Letošního devátého ročníku se přes online dotazník či hlasovací lístky zúčastnily stovky zástupců z podnikatelského prostředí, kteří vybírali z pěti nominovaných zákonů majících pozitivní dopad na byznys. Nález Ústavního soudu k EET získal téměř dvě pětiny hlasů a podle pořadatelů pro něj byla jak většina zúčastněných podnikatelů, tak i právníků, daňových poradců, neziskového sektoru a novinářů.

Ústavní soud loni v prosinci svým rozhodnutím odložil plánovanou třetí a čtvrtou vlnu EET kvůli nejasným dopadům na různé skupiny povinných subjektů. Podle jeho nálezu nejsou tyto vlny samy o sobě protiústavní, ale mohou začít až po důkladnějším zvážení dopadů a vymezení výjimek přímo v zákoně, nikoliv jen ve vládním nařízení. S odloženou platností třetí a čtvrté vlny EET soud škrtl i několik dalších ustanovení zákona o evidenci tržeb, týkající se například bezhotovostních plateb a rodných čísel na účtenkách.

„Důvod, proč byl tento nález do nominací zařazen a proč evidentně většinu hlasujících tak zaujal, bylo jeho širší poselství, jak má stát podnikání (a nejen to) regulovat. Zákonodárce podle hlasování musí při zavádění plošné regulace předem zvážit její dopady. Rčení, že při kácení lesa létají třísky, nemá u regulačního opatření v právním státě místo,“ uvedl k výsledkům ankety předseda její nominační rady Tomáš Babáček.

Pro zákon o platebním styku, který získal čtvrtinu z celkových hlasů, hlasovali zejména lidé z finančního sektoru, veřejné sféry, obchodu a cestovního ruchu. Vedle toho členové Hospodářské komory jako zákon roku preferovali novelu stavebního zákona.

Dvě zbývající nominace v anketě, a to novely občanského soudního řádu a zákona o daních z příjmů, hlasující příliš nezaujaly. V některých podnikatelských sektorech nezískaly dokonce žádný hlas. Neziskový sektor ale vedle vítězného nálezu ÚS vyzdvihl potřebu efektivnějšího soudního řízení spojeného s novelou občanského soudního řádu.

Cílem ankety Zákon roku je přispět k diskusi mezi podnikateli, politiky a odbornou veřejností o kvalitě právních předpisů. Je společným projektem firem, asociací či neziskových organizací angažujících se v oblasti regulace tuzemského podnikání. Letos nad projektem převzala záštitu Hospodářská komora a Česká advokátní komora.

(čtk)