Bývalá soudkyně Věra Skařupová čelí další obžalobě

Bývalá soudkyně a advokátka Věra Skařupová čelí další obžalobě. Podle ní v roce 2016 zpronevěřila peníze klienta, který chtěl koupit malou vodní elektrárnu. Případem se bude zabývat Okresní soud Ostrava. Uvedl to jeho mluvčí Lukáš Delong. Skařupová byla v minulosti odsouzená už několikrát, například za podvádění klientů své advokátní kanceláře nebo za řízení pod vlivem alkoholu. Soud nyní projednává i další případ, kdy klientky připravila o 800.000 korun.

„Obžalobu v posledním případě jsme již obdrželi. Přiřazena byla kolegyni, která se s obžalovanou zná. V souvislosti s možnou podjatostí se proto bude hledat jiný soudce,“ uvedl Delong s tím, že zatím není možné určit, kdy se soud bude konat.

Podle obžaloby bývalá soudkyně a advokátka zastupovala klienta na základě plné moci. Muž chtěl koupit malou vodní elektrárnu. „Postupně z něj vylákala 106.000 korun,“ uvedl mluvčí. V té době už žena nesměla vystupovat jako advokátka.

Problémy se zákonem má bývalá soudkyně dlouhodobě. Vedle podvádění klientů také v souvislosti s řízením pod vlivem alkoholu. „V roce 2014 byla odsouzena za podvod a zpronevěru k souhrnnému podmíněnému tříletému trestu. V trestné činnosti ale pokračovala. Navíc jednou usedla za volant pod vlivem alkoholu. Soud jí řízení zakázal. Zákaz nerespektovala a znovu řídila,“ uvedl Delong.

Za maření výkonu úředního rozhodnutí byla Skařupová odsouzena, měla odpracovat 300 hodin obecně prospěšných prací a zaplatit 15.000 korun. Nic z toho však neudělala, což byl podle Delonga hlavní důvod, proč soud původní podmínku loni v prosinci změnil v nepodmíněný trest. Ve vězení by měla strávit tři roky.

Jako soudkyně se Skařupová zabývala například kauzou zatopení ostravské chemičky Ostramo při povodních v roce 1997. Později místo u okresního soudu opustila a začala se věnovat advokacii. Z advokátní komory ale byla vyloučena právě kvůli podvedení klienta. Přesto se dál vydávala za advokátku a v podvodech údajně pokračovala.

(čtk)