Skener mnohdy nestačí, advokáti se musí svlékat a zouvat. Ilustrační foto: youtube

Konec sundavání opasků a prohlídek advokátů? Předsedové soudů připravují dohodu

Prohlídkám advokátů justiční stráží při vstupu do soudních budov už možná bude brzy konec. Česká justice zjistila, že se blíží dohoda mezi Českou advokátní komorou (ČAK) a předsedy soudů, kteří ze zákona odpovídají za bezpečnost na jejich soudech.

„Jednáme o tom, že by existoval systém, který by zaručoval aktivním advokátům důstojný vstup do soudních budov po celé ČR bez realizace současných kontrol. Systém by fungoval tak, že justiční stráž by měla elektronický přístup do jednoduché aktuální evidence advokátů, kde by si mohla ověřit platnost předloženého průkazu a to, zda advokátovi může být umožněn přístup do soudní budovy bez prohlídky“, sdělila České justici mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Podle informací České justice dokonce zaznělo na neformálních jednáních mezi vedením ČAK a předsedy soudů v souvislosti se zmíněným systémem bezpečnostní „lustrace“ advokátů datum 1. září letošního roku.

V některých soudních krajích již dnes není jediný soud, kde by byly prohlídky advokátů povinné, například soudy v obvodu Krajského soudu v Ostravě, kde dlouho „odolával“ Okresní soud v Ostravě.
Naposledy zrušil prohlídky ve všech budovách Krajského soudu v Brně jeho předseda Milan Bořek. Do jeho obvodu přitom spadá Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou, u něhož se nedávno odmítl místopředseda ČAK a prezident Unie obhájců Tomáš Sokol podrobit prohlídce při vchodu do budovy soudu a opět tak upozornil na přetrvávající problém.
I jihlavský okresní soud, kde se před dvěma lety odmítl podrobit kontrole advokát a bývalý státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství Radek Ondruš, spadá do obvodu brněnského krajského soudu. Na stranu druhou na jiném okresním soudu z obvodu KS v Brně, v Břeclavi, došlo k incidentu, kdy advokát měl v opasku ukrytou dýku, která byla právě odhalena až při prohlídce.

Tento incident byl však jediným za poslední tři roky, jak ukázala analýza bezpečnostního odboru Vězeňské služby ČR, která byla prezentována letos na konci února na poradě ministra spravedlnosti Roberta Pelikána s předsedy krajských soudů. Na této poradě byli předsedové ministrem vyzváni, aby od prohlídek upustili.

Předseda KS v Brně, v jehož obvodu se staly již zmíněné dva incidenty, plánuje probrat zrušení prohlídek s předsedy okresních soudů již na poradě 24. května.

Petr Dimun