Videokonference na NSS Foto: NSS

NSS použil v případu soudkyně Mašínové poprvé videokonferenci

Nejvyšší správní soud využil poprvé ve své historii pro účely soudního řízení videokonferenci. Techniku využil předseda kárného senátu Karel Šimka k výslechu svědka při veřejném jednání, kárném řízení se soudkyní Sylvou Mašínovou.

Svědkem byl bývalý předseda Obvodního soudu pro Prahu 9 a nynější předseda senátu Městského soudu v Praze Alexander Károlyi. Senát od něho chtěl vědět, jak po pracovní a odborné stránce hodnotí svou bývalou podřízenou Mašínovou. Svědek po dobu výslechu seděl ve své kanceláři v Praze a přitom komunikoval s předsedou kárného senátu, navrhovatelem i advokátem v Brně.
Důvodem, proč byl zvolen tento postup, bylo především časové vytížení uvedeného soudce, který v den konání jednání na Nejvyšším správním soudu vedl veřejné jednání v Praze, a zároveň bylo velmi těžké najít termín, který by vyhovoval jak šesti členům kárného senátu, tak jemu.

Soudci Nejvyššího správního soudu zvažují, že by zvukové a obrazové spojení dvou a více stran v podobě videokonference využívali i v budoucnu, např. právě pro výslech svědků nebo znalců ve věcech znaleckých posudků.

Videokonferenci soudu dlouhodobě zapůjčilo ministerstvo spravedlnosti.

(nss, epa)