Novinky představil i předseda ODS Petr Fiala Foto: ODS

ODS chce Velký právní úklid, navrhuje zrušit přes 60 norem

V právním řádu České republiky jsou stovky nepotřebných zákonů a byrokracie je přebujelá. Občanští demokraté (ODS) proto chtějí proti zbytnělým regulacím bojovat a zahájit „Velký právní úklid“. Na úvod poslanci Petr Fiala, Marek Benda a Zbyněk Stanjura navrhují Poslanecké sněmovně zrušení z 63 norem z období první republiky, které v našem právním řádu zůstaly.

Podle Fialy je ČR přeregulovaná a politici navrhují stále nové zákony, které jsou v rozporu se stávajícími. „Prosadíme revoluci, která pročistí právní řád a uvolní lidem ruce,“ slibuje předseda ODS.

„Jsme přesvědčeni, že byrokracie máme zbytečně mnoho, že mnoho problémů se u nás řeší zbytečně legislativou, místo aby se použil zdravý rozum,“ řekl Fiala. ODS podle něj dlouhodobě slibuje zrušení zastaralých zákonů, nemůže ale čekat na to, až vstoupí do vlády, a proto začala s rušením norem už nyní.

Od roku 1918 bylo podle právního informačního systému ASPI ve Sbírce zákonů publikováno 33 616 právních předpisů, od roku 1990 to bylo 14 034 předpisů. Pro srovnání: v roce 1995 bylo vyhlášeno 318 předpisů, ale v roce 2017 už to bylo 476 norem. Podobná situace pak panuje v oblasti mezinárodních smluv.

Velké množství norem v našem právním řádu je zastaralých a jsou to zákony tzv. vyhaslé, neboli obsolentní. Přesto ale nikdy nebyly zrušeny. To chce nyní ODS změnit.
Strana se také do budoucna chystá oslovit odborníky a studenty, aby kromě návrhu na zrušení 63 norem ukázali na další nařízení, která jsou v tuzemském právním řádu zbytečná. „První republika se bude rušit poměrně snadno. Samozřejmě jakmile se dostaneme do komunistického období, bude to složitější, bude horší hodnotit, co všechno máme zrušit. Ale považujeme za nutné začít konečně dělat pořádek, těch předpisů, co u nás platí, je skutečně příliš mnoho,“ řekl předseda ústavně právního výboru Marek Benda.

Fiala připomněl, že o hypertrofii práva často mluví i právníci. V rozhovoru pro Českou justici vyčištění legislativy navrhoval například předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Fiala také kritizoval formalistický přístup k právu, který podle něj problémy neřeší, ale prohlubuje.

ODS navrhuje postupovat ve třech liniích. Nejdříve chce rušit zastaralé předpisy. Po každé schůzi sněmovny pak chce občany, instituce a podnikatele informovat o tom, které povinnosti jim přibyly, případně ubyly. Zahájit chce také diskuzi o tom, jak náš právní systém funguje.

(epa)