V exekuci jsou statisíce lidí Foto: archiv

Počet nových exekucí klesl meziročně o deset procent na 612.000

Počet nově zahájených exekucí loni meziročně klesl o deset procent na 612.000. Počet ukončených exekucí naopak dlouhodobě roste, loni jich bylo 540.000. Nejvíce exekucí, 155 na 1000 obyvatel, bylo loni vedeno u okresního soudu v Ústí nad Labem. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali zástupci Exekutorské komory ČR.

„Soudním exekutorům se proti předchozím letům podařilo ukončit exekuce ve větším počtu,“ řekl novinářům viceprezident komory Jan Mlynarčík. „V budoucnu může dojít k situaci, kdy počet ukončených exekucí bude vyšší než počet zahájených řízení,“ dodal.

Počet exekucí podle komory klesá od roku 2011, s výjimkou roku 2014. Komora sledovala počty exekucí v obvodech okresních soudů. Ve všech okresech počet exekucí klesl, kromě okresu Ústí nad Labem, kde mírně vzrostl. Nejméně vedených exekucí v přepočtu na počet obyvatel je dlouhodobě ve Vsetíně (30).

Na klesajícím počtu nových exekucí se podle komory projevuje několik faktorů. Některé jsou výsledkem legislativních změn, jako je například zákon o spotřebitelském úvěru a o změně advokátního tarifu, podíl má ale také ekonomická situace.

Podle nového prezidenta Exekutorské komory Vladimíra Plášila patří mezi problémy exekutorů chybějící koncepce a nesystematické legislativní zásahy do exekučního řádu. „K dnešnímu dni je provedeno již 45 novelizací exekučního řádu od jeho přijetí v roce 2001,“ upozornil. Dodal, že u odborníků i veřejnosti je poptávka po novém, jednoduchém a moderním exekučním řádu.

Podle Plášila chybí exekutorům peníze na inovace, musí také snižovat počet zaměstnanců. Kritizoval rovněž snížení tarifu exekutorů od loňského dubna. Náhrada hotových výdajů exekutora se tehdy u všech dluhů bez ohledu na jejich výši snížila o polovinu, pokud dlužník zaplatí celý dluh ve stanovené lhůtě.

Exekutorská komora prosazuje místní příslušnost soudních exekutorů, což by podle ní posílilo jejich nezávislost. Proti zavedení teritoriality je ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO). Uvádí, že místní příslušnost exekutorů by vedla ke snížení vymahatelnosti pohledávek, a tedy ke snížení vymahatelnosti práva.

Komora navrhuje také přenesení DPH z nákladů exekuce do snížené sazby. Chtějí umožnit i zastavení „starých“ exekucí při skutečné nemajetnosti poškozeného.

(čtk)