Na rozdíl od Daniely Zemanové Miloš Zeman obsah schůzky nekomentoval. Foto: hrad.cz

Prezident kritizoval některé rozsudky, začínajícím soudcům by dal 30 tisíc

Prezident Miloš Zeman bude s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychteským, předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou a předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem na společné schůzce mimo jiné řešit i rychlost rozhodování soudů. V rámci návštěvy severní Moravy uvedl, že se mu soudy zdají pomalé. Kritizoval i mzdy začínajících soudců.

Zeman při návštěvě kritizoval také soudce za některé jejich rozsudky. „Když soudce jmenuji, vždycky jim říkám, že bych jim dal 30 tisíc, a ne 70 tisíc, které mají,“ uvedl a dočkal se od publika potlesku. Za měsíc se sejde s předsedy tří nejvyšších soudů v zemi. Kromě Zemanových témat justiční špičky budou chtít řešit, kdo by mohl na podzim nahradit Baxu, kterému skončí mandát. Podle kuloárních informací je favoritem Hradu dosavadní místopředseda NSS Michal Mazanec, z čehož Baxa není příliš nadšený.

Prezident už v roce 2016 při jmenování uvedl, že plat 70 tisíc korun začínající soudce zbavuje na rozdíl od většiny společnosti základních materiálních starostí a pozastavil se nad jejich mzdami ve srovnání s učiteli.

Platová základna pro soudce obecných soudů vzrostla od začátku tohoto roku ze 77 637 Kč na 80 490 korun. V případě žalobců, jejichž plat činí 90 procent platu soudců, vzrostla ze 69 873,30 na 72 441 korun. Výše platů se pak vypočítává pomocí koeficientů, v závislosti na postavení a délce praxe jak soudců, tak státních zástupců. Možná koalice hnutí ANO a ČSSD s podporou komunistů v programovém prohlášení explicitně uvádí, že se mzdami soudců hýbat nebud,e protože zaručují nezávislost justice.

(epa)