Exprimátor Juraj Thoma Reprofoto ČT

Případ exprimátora Thomy Nekončí, státní zástupce podá opět dovolání

Přestože odvolací pražský vrchní soud znovu osvobodil bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu, jeho případ zřejmě nekončí. Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová pro Deník uvedla, že rozhodnutí mělo být odsuzující a že státní zastupitelství podá dovolání. Případ už přitom nejvyšší soud jednou na stole měl. Kauza se táhne už přes osm let.

Thoma čelil obžalobě ze zneužití pravomoci. Vrchní soud vyhověl jeho odvolání a změnil rozsudek Krajského soudu v Českých Budějovicích, jenž mu uložil pětiletý trest, stejně dlouhý zákaz činnosti ve výkonných orgánech obcí a povinnost uhradit městu škodu 12,5 milionu. To se nelíbí vrchní státní zástupkyni v Praze. „S touto kauzou jsem měla možnost se seznámit v odvolacím řízení, kdy bylo činné Vrchní státní zastupitelství v Praze. Trestní věc skončila podruhé zprošťujícím rozhodnutím, ale ze strany státního zastupitelství bude podáno opětovné dovolání, protože se domníváme, že rozsudek Vrchního soudu není v souladu s tím, jaké stanovisko vyslovil Nejvyšší soud. V této věci bude ještě rozhodováno,“ uvedla Bradáčová s tím, že rozhodující bude slovo nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Thoma byl primátorem v letech 2006 až 2014. Podle obžaloby v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis nevýhodný dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení. Při tom si podle žalobce musel být vědom toho, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada města.

Podle odvolacího senátu sice bylo prokázáno, že Thoma dodatek podepsal, skutek však podle soudu není trestným činem. Senát odkázal například na to, že bývalý primátor vycházel z odborných stanovisek zaměstnanců magistrátu. „Před podpisem vyjádřili souhlas s jeho obsahem a správností,“ řekl soudce Vladimír Vočka. Thoma podle něho jednal v dobré víře, a proto mimo jiné nelze věc posoudit jako trestný čin.

České Budějovice odkázal soud s požadavkem na náhradu údajně způsobené škody do občanskoprávního řízení.

Českobudějovický krajský soud potrestal Thomu v lednu 2016 nepodmíněným pětiletým trestem za zneužití pravomoci úřední osoby. Rozsudek ale v prosinci téhož roku zrušil odvolací Vrchní soud v Praze, podle kterého sice bylo prokázáno, že Thoma dodatek podepsal, neprokázal se však mužův úmysl ani jiná pohnutka, která by byla z hlediska trestního zákona relevantní.

S rozhodnutím vrchního soudu nesouhlasil státní zástupce, jenž proti němu podal dovolání. Tomu loni v říjnu vyhověl Nejvyšší soud. Ten sice vyloučil, že by se Thoma činu dopustil úmyslně, nařídil však, aby se odvolací senát případem zabýval znovu.

(epa)