Poslanec Růžička (zcela v pravo) zatím stíhán nebude Foto: Facebook

Státní zástupkyně uspěla s námitkou, poslanec Růžička má trestní stíhání jen přerušeno

Poslanec hnutí ANO Pavel Růžička by měl být po skončení svého poslaneckého mandátu opět trestně stíhán. Lounská státní zástupkyně Radka Pavlišová uspěla s námitkou, kterou podala proti rozhodnutí soudkyně Kateřiny Vltavské. České justici to potvrdila mluvčí Okresního soudu v Chomutově Lenka Chalupová.

Okresní soud v Chomutově zastavil trestní stíhání poslance Pavla Růžičky z hnutí ANO, který jako radní Postoloprt na Lounsku čelí obžalobě kvůli údajně nevýhodnému prodeji domu z majetku města. Místo toho, aby soud stíhání přerušil pouze po dobu výkonu jeho mandátu, zastavil ho úplně. Není bez zajímavosti, že v případu rozhodovala sama předsedkyně soudu Kateřina Vltavská. „Ohledně obviněného Pavla Růžičky byla věc na základě stížnosti státního zástupce Krajským soudem v Ústí nad Labem vrácena soudu I. stupně k novému projednání a dne 20. 4. 2018 bylo usnesením zdejšího soudu trestní stíhání Pavla Růžičky přerušeno,“ reagovala na dotaz České justice Chalupová. Rozhodnutí už obdrželi i účastníci řízení.

Soudkyni Vltavskou pak žádné prověřování jejího rozhodnutí nečeká. „Předseda Dörfl nebude udělovat žádné tresty. Meritorní posouzení věci přísluší výhradně soudci (senátu), kterému věc připadla, přičemž do této činnosti pan předseda nikterak nezasahuje,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem s tím, že vzhledem ke stížnosti státní zástupkyně je věc vyřízená.

Kateřina Vltavská zvítězila ve výběrovém řízení na předsedkyni OS Chomutov v roce 2016 Foto: KS UnL

Okresní soud i podle samotného poslance Růžičky udělal chybu, stíhání měl totiž přerušit po dobu jeho poslanecké funkce, usnesení chomutovského soudu ale žádnou takovou podmínku neobsahuje. Znamenalo by to, že po skončení mandátu by už nešlo ve stíhání zákonodárce pokračovat.

Státní zástupkyně Pavlišová zdůraznila, že poslanecká funkce pouze dočasnou překážkou v řízení. „Poslanecká sněmovna sice neudělila souhlas s trestním stíháním, stíhání obžalovaného je vyloučeno pouze po dobu trvání jeho mandátu, je tedy vyloučeno pouze dočasně,“ stojí ve stížnosti žalobkyně adresované ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, o které informoval server iRozhlas.cz.

V případu figuruje dalších devět zastupitelů Postoloprt. Hlavní líčení je v jejich věci nařízeno na 13. června. Pokud by soud uznal jejich vinu, mohlo by jim hrozit až pět let za mřížemi. Zanedbaný dům prodalo město za milion korun. Policejní znalec ho ale ocenil na zhruba 1,5 milionu korun, městu tak podle obžaloby vznikla více než půlmilionová škoda. Růžička i ostatní obžalovaní pochybení odmítají.

(epa)