Ústavní právník Aleš Gerloch Foto: SKCP

Ústavní právník Gerloch zvažuje kandidaturu do Senátu

Zatímco odbornice na Ústavu Eliška Wagnerová v Senátu letos skončí, v parlamentu by mohl zasednout další ústavní právník, profesor Aleš Gerloch. Nebylo by to ovšem v dresu žádné politické strany. „Zvažuji kandidaturu, ale jako nezávislý kandidát. Rozhodnu se příští týden,“ reagoval na dotaz České justice. V jakém by kandidoval obvodu, zatím není jasné.

V letech 2006 až 2014 Gerloch na Právnické fakultě Univerzity Karlovy vykonával funkci děkana. Provozuje také advokátní praxi a od roku 2006 je místopředsedou Legislativní rady vlády.

V minulosti hodnotil funkci Senátu pozitivně, jeho zástupci by ale podle něj měli být více vidět. „Rozhodující úlohou Senátu je být pojistkou proti změnám Ústavy. Tuto úlohu Senát plní, ale je spíše neviditelná,“ hodnotil Gerloch jeho význam volbách.

Aktivně vystupuje ke změnám Ústavy, často zmiňuje myšlenku, že by se do ni měl vrátit národ jako základní pojem státnosti. „Ústava nezná český národ jako státotvorný prvek. A to nejen já považuji za nedostatek, protože Česká republika by nemohla existovat bez českého národa. To neznamená vyloučení občanského principu, ale sepětí všech těchto principů,“ prohlásil například na akci v rámci Pražského právnického podzimu v roce 2016.

Gerloch na sebe nedávno upozornil, když jako advokát zpracoval pro prezidenta Miloše Zemana analýzu k tomu, zda bylo vydání hackera Jevgenije Nikulina do USA dle zákona. Podle jeho  stanoviska měl ministr spravedlnosti Robert Pelikán vyčkat do vyčerpání všech prostředků právní ochrany, popřípadě do pravomocného rozhodnutí o již podaných opravných prostředcích. Nejvyšší správní soud mu poté ve svém rozhodnutí dal za pravdu když uvedl, že kasační stížnost má odkladný účinek.

Pozornost také vzbudila jeho aktivita v rámci nálezu, kterým Ústavní soud (ÚS) loni změnil dosavadní praxi při poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Gerloch v případu vystupoval jako vedlejší účastník, protože v obdobném sporu zastupoval coby advokát ústecké úředníky. Nakonec své stanovisko ÚS sdělil jako amicus curiae, tedy přítel soudu. To kritizovala právě Eliška Wagnerová která uvedla, že v takovém případě je Gerloch ve střetu zájmů.

(epa, pd)