Ministryně spravedlnosti za ANO11 Taťana Malá. Foto: FB

Babiš na ministryni spravedlnosti vybral Taťánu Malou

Sedmatřicetiletá poslankyně ANO Taťána Malá vystřídá ve funkci ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. V loňských volbách do Sněmovny vedla kandidátku ANO v Jihomoravském kraji, v Parlamentu je mimo jiné místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru a členkou ústavně právního výboru. Její jmenování teď bude záležet na prezidentovi Miloši Zemanovi.

Kromě poslankyně zastává i funkci zastupitelky a náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast majetku a investic od roku 2016.
Malá je známa svou loajalitou k premiéru a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Vešla ve známost tím, že v lednu navrhovala, aby případný soud s Babišem jako stíhaným kvůli dotačnímu podvodu kolem Čapího hnízda zasedl až po skončení jeho nynějšího poslaneckého mandátu, tedy až za další čtyři roky.

Čtěte také: Kdo bude ministrem spravedlnosti? Babiš měl prezidentovi přinést dvě jména

Bude první šéfkou resortu justice bez českého právnického vzdělání. Vystudovala ekonomiku na Mendelově univerzitě v Brně (2005) a právo na Panevropské vysoké škole v Bratislavě (2011). Toto vzdělání pro profesi advokáta například plně neuznává Česká advokátní komora.

Malá pracovala jako právnička a mediátorka nebo pedagožka na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického v Brně. Je vedena jako společník ve firmě All 4 Law (od roku 2012, tento měsíc ji podle tisku převedla do výlučného vlastnictví manžela).

V hnutí ANO je od roku 2013, do vyšší politiky ji přivedl exposlanec ANO Bohuslav Chalupa.

Je vdaná a má tři děti. Její manžel Ondřej Malý působí jako insolvenční správce.

 

(epa, čtk)