Problém podle Babiše je, že evropští politici trvají na přijímání a přerozdělování přistěhovalců z Asie a Afriky do zemí EU. Premiér Andrej Babiš Foto: Facebook

Babiš odmítl plán Říma na přijímání přistěhovalců a sdílení odpovědnosti za ně

Česká republika dnes na summitu EU odmítne italskou žádost, aby všechny země unie převzaly svůj díl odpovědnosti za migranty zachráněné ve Středozemním moři. Před odletem do Bruselu to novinářům řekl český premiér Andrej Babiš (ANO). „Problém Evropy je, že většina státníků připouští, že k nám proudí migranti a my je musíme akceptovat,“ poznamenal.

O tom, že více než 60% cizinců přicházejících do EU jsou přistěhovalci, nikoli osoby s právem na azyl a mezinárodní ochranu hovořil už v době vrcholící přistěhovalecké krize v roce 2016 místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, jak Česká justice informovala.

Že je v zemích Evropské unie celá desetiletí zaměňováno azylové právo a přistěhovalci včetně dětí jsou posuzováni jako z důvodu víry, náboženství nebo politického názoru pronásledovaní lidé s nárokem na ochranu dokládá studie Univerzity v Olomouci publikovaná už v roce 2005. Také o této studii Česká justice informovala.

Neexistenci práva vstoupit do cizí země a usadit s v ní, konstatoval už v dubnu roku 2015 Evropský soud pro lidská práva v případu Khan v. Německo. Rovněž o tomto případu Česká justice informovala.

Babiš: Státníci připouští, že musíme přistěhovalce přijmout

Babiš znovu zopakoval, že lodě s přistěhovalci by od afrického pobřeží vůbec směrem do Evropy neměly vyplouvat. Je podle něj úkolem Itálie, Řecka, Španělska a Malty, aby zabezpečily ochranu jižní hranice Evropské unie.

„Budeme trvat na tom, že máme lidem, kteří migrují do Evropy, pomáhat v jejich zemích. Nemůžeme spasit celou planetu. Ilegální migraci musíme zabránit a ta opatření jsou jednoduchá,“ uvedl český premiér. Připomněl model, pro který se při svém vlastním řešení migrační problematiky rozhodla Austrálie.

„Problém Evropy je, že většina státníků připouští, že k nám proudí migranti a my je musíme akceptovat,“ poznamenal. Pokud budou evropští politici neschopní migrační problematiku radikálně řešit, mohou podle něj příští rok v eurovolbách posílit jasně protimigračně a radikálně zaměřené strany a hnutí.

Europol: Zločinci přivážejí migranty za miliardy

Za hlavní problém nynější situace kolem migrace má Babiš to, že na migrantech výrazně vydělává organizovaný zločin. „Europol tvrdí, že v roce 2016 pašeráci dostali 2,7 miliard euro. To je ten hlavní problém. Kdo přichází do Evropy, určují pašeráci, protože to je jejich kšeft,“ poznamenal český premiér.

Lidé v lodích si podle něj zaplatili za naději na lepší život, který je ale nečeká, protože situace v evropských zemích se zásadně mění.

Babiše před summitem čeká společně s předsedy vlád dalších zemí visegrádské skupiny, tedy Slovenska, Polska a Maďarska, také setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. S ním chce mluvit o nedávných výrocích Paříže k migraci nebo o francouzském odporu k rozšíření Evropské unie.

Migranti zpět na africké pobřeží

Hlavním tématem summitu dnes bude migrace. Očekává se, že diskuse lídrů potrvá dlouho do noci, ačkoliv do Evropy se snaží dostat výrazně méně lidí, než na vrcholu migrační krize v roce 2015. Summit by kromě jiného měl odsouhlasit nový přístup k migrantům zachráněným ve Středozemním moři. Místo do evropských přístavů by měli být převáženi zpátky na severoafrické pobřeží, kde by bylo rychle rozhodnuto, kdo se může ucházet o azyl v EU a kdo bude vrácen domů.

Kromě migrační problematiky by měl dnes summit, kterého se na počátku zúčastní také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, jednat o spolupráci v obraně a bezpečnosti či o několika hospodářských tématech.

Summit se bude zabývat také zahraničněpolitickou agendou, přípravou víceletého finančního rámce, digitalizací a dalším pokrokem v procesu vystupování Británie z EU.

(čtk, ire)