Ivo Pospíšil při oslavách výročí konce druhé světové války Foto: ÚS

Další posilou NSS by se měl stát generální sekretář Ústavního soudu Pospíšil

Novým soudcem Nejvyššího správního soudu (NSS) by se mohl stát nynější generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil. Jako kandidáta jej předběžně vybral předseda NSS Josef Baxa. V polovině srpna se Pospíšil představí plénu, tedy sboru současných soudců NSS.

O jmenování Pospíšila soudcem by musel rozhodnout prezident republiky, o přidělení k NSS ministr spravedlnosti.

K dnešnímu dni má NSS v seznamu vedeném ministerstvem 35 členů. Tři z nich však vykonávají desetiletý mandát ústavních soudců a Jan Passer působí v Tribunálu Soudního dvora EU.

Baxa při personální skladbě soudu vybírá nejen kariérní soudce či asistenty, ale také akademiky a advokáty. Loni se například novou členkou soudu stala advokátka Lenka Krupičková. Česká justice dnes také informovala, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) rozhodl, že NSS posílí od 1. září Milan Podhrázký z Krajského soudu v Brně.

Pospíšil vystudoval v Brně právo a politologii. Po studiích nastoupil do nově vznikající Kanceláře veřejného ochránce práv, později dělal asistenta ústavní soudkyni Elišce Wagnerové a od roku 2009 vedl analytický odbor Ústavního soudu.

Od roku 2013 je generálním sekretářem Ústavního soudu, kromě toho je členem Legislativní rady vlády, vyučuje ústavní, evropské a mezinárodní právo. Je autorem či spoluautorem více než 70 odborných textů.

Soudcem NSS je také Tomáš Langášek, který vykonával funkci generálního sekretáře Ústavního soudu před Pospíšilem.

(čtk, epa)