Eurokomisařka Věra Jourová Foto. archiv

EU chystá oddlužovací směrnici pro podnikatele

Členské země EU by se chtěly za nadcházejícího rakouského předsednictví, zřejmě v říjnu, dohodnout na konečné podobě směrnice o insolvenci, která by měla dávat „druhou šanci“ podnikům a podnikatelům v úpadku. Vyplynulo to z dnešní debaty ministrů spravedlnosti zemí EU, kteří se v Lucemburku dokázali shodnout na některých základních částech legislativy, předložené Evropskou komisí už na konci roku 2016.

„Chceme firmám umožnit, aby se restrukturalizovaly, aby nešly rovnou do likvidace,“ připomněla po jednání novinářům komisařka pro spravedlnost Věra Jourová. V EU se podle ní neustále prosazuje potřeba podpory nových firem, ale polovina z nich v současnosti do pěti let skončí. Každý den jde v Evropě do likvidace 500 společností, připomněla komisařka.

Cílem novinky jsou lepší podmínky pro společnosti, které se do finančních potíží dostanou bez vlastního zavinění a mají životaschopný podnikatelský model.

Český ministr spravedlnosti Robert Pelikán novinku přivítal s tím, že oddlužení pro firmy je ve směrnici vůči dlužníkům příznivější. „Částečný přístup je právě na principu, že podnikatelům bude otevřeno oddlužení s tříletou oddlužovací periodou,“ vysvětlil český ministr.

Návrh předpokládá, že v době, kdy firmě hrozí úpadek, by mělo být možné včasnou restrukturalizací společnost ozdravit. Poctiví, ale neúspěšní podnikatelé by tak po třech letech mohli dostat „druhou šanci“ a začít znovu.

Ony tři roky by měly firmy dostat ke splacení těch dluhů, které splatit mohou, vysvětlila Jourová. „Byla debata o tom, jestli to není moc krátká lhůta, jestli se toho nebude zneužívat. Takže tam jsou opatření, aby to nebylo zneužitelné,“ upozornila.

(čtk)