Exředitel odboru Stanislav Foto: archiv Antonína Stanislava/LinkedIn

Exředitel insolvenčního odboru ministerstva Stanislav čelí kárné žalobě

Vládní legislativec a bývalý ředitel insolvenčního odboru Antonín Stanislav podle ministerstva spravedlnosti nezákonně vydělával na oddlužování. Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán na něj proto koncem května podal kárnou žalobu. Po České advokátní komoře (ČAK) chce, aby ho vyškrtla ze seznamu. Dvaatřicetiletý právník odmítá, že by se provinil. ČAK už kárnou žalobu dostala, její projednání může trvat zhruba půl roku. Informoval o tom dnes Radiožurnál.

Podle ministerstva si advokát za sepsání a podání návrhu na takzvaný osobní bankrot účtoval dvakrát víc, než umožňuje zákon, tedy místo čtyř tisíc osm tisíc korun. Dalším důvodem pro podání kárné žaloby bylo to, že v návrhu neuvedl dlužníkovy nemovitosti. „Mohlo dojít k zamítnutí návrhu na povolení oddlužení z důvodu nepoctivého záměru dlužníka,“ uvedla pro Radiožurnál mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Současně dodala, že při prověřování výše uvedených skutečností bylo navíc zjištěno, že advokát přes rok vykonává vedle advokacie činnost neslučitelnou s jejím výkonem, konkrétně je ředitelem Domova důchodců Tmavý Důl na Trutnovsku. Vedle toho Stanislav zasedá v jedné z pracovních komisí legislativní rady vlády.

„Jsme přesvědčeni, že člověk, který vědomě a úmyslně porušuje zákon, nemá mezi advokáty co dělat,“ podotkl Pelikán.

Stanislav podle Radiožurnálu odmítá, že by si řekl o více peněz, než se smí. Hájí se tím, že klientovi za úplatu pomohl s řešením závazků a až o několik měsíců později mu sepsal návrh na oddlužení za 4000 korun. Právník nesouhlasí ani s tím, že by nemohl být advokátem a zároveň ředitelem domova důchodců. Advokátní činnost si původně pozastavil, později ale změnil názor. „Zjistil jsem, že to nebylo na pracovní poměr, protože jsem tam jako statutární orgán. Psal jsem na Českou advokátní komoru s žádostí o obnovení činnosti a ta mi v tom vyhověla rozhodnutím, že funkce je slučitelná,“ řekl Stanislav.

Stanislav byl do roku 2016 ředitelem insolvenčního oboru ministerstva spravedlnosti, který dohlíží mimo jiné na dodržování pravidel oddlužování. Důvody jeho odchodu tehdy nechtělo ministerstvo komentovat. Server Česká justice spekuloval o tom, že údajně manipuloval zkoušky insolvenčních správců. To právník odmítl.

(čtk)