Poslanecká sněmovna Foto: archiv

Klíčové zákony resortu spravedlnosti sněmovna neprojedná, čeká se na nového ministra

Nejen jmenování nových soudců, ale i koncepční návrhy zákonů z dílny Ministerstva spravedlnosti musí počkat na nového šéfa resortu. Taková je dohoda mezi ústavně právním výborem Poslanecké sněmovny a ministerstvem. České justici to potvrdil předseda výboru Marek Benda (ODS).

Nejvíce očekávané zákony jsou oddlužovací novela insolvenčního zákona nebo zákon o znalcích, stojí ale i schvalování novely exekučního řádu. Podle poslance ústavně právního výboru Marka Výborného se nyní schvalování oddlužovací novely určitě neposune minimálně do září. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán oznámil již na konci dubna, že ve funkci nebude pokračovat. Kdo ho v nové vládě nahradí, zatím není jasné. Podle informací České justice je největší favoritkou poslankyně Taťána Malá (ANO) a s ní politický náměstek ministra Pelikána a bývalý vlivný člen ČSSD Jeroným Tejc. Opětovně jmenovaný premiér Andrej Babiš minulý týden v v České televizi přiznal, že vybírá ze dvou kandidátů, jména neupřesnil.

Malá přitom s kolegou, poslancem Patrikem Nacherem již navrhla změnu oddlužovací novely. Dlužník by podle současného návrhu sedm let usiloval o splácení pohledávek a uspokojení věřitelů by mohlo být nižší než 30 procent, ale nutná by byla pravidelná měsíční platba insolvenčnímu správci. Podle poslankyně Malé však tato varianta není pro dlužníky motivační. Sociologové podle ní uvádějí, že dlužník má problém se po sedmi letech, kdy žije pouze z nezabavitelné částky, dostat zpět do ekonomicky aktivního života.

(epa, sr)