Ministři budou jednat o navýšení odměn pro zastupitele. Obce a kraje by to mohlo přijít až na téměř půl miliardy

Pokud roste průměrná mzda meziročně o více, než 2,5 procenta, musí ministr vnitra navrhnou také navýšení odměn pro členy zastupitelstev krajů, měst a obcí. Posuzuje se růst mzdy zpětně, nyní tedy za léta 2016-2017. Vzhledem k tomu, že rostla o 7%, ministr vnitra v demisi navrhuje navýšení odměn pro zastupitele od roku 2019. Celkově jde o 300-500 milionů korun.

Ministr vnitra je zavázán usnesením vlády navrhnou navýšení odměn pro zastupitele v České republice vždy, když průměrná mzda za předminulý rok poroste o více než 2,5%. Vzhledem k tomu, že podle Českého statistického úřadu byla v roce 2016 průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců v České republice 27.575 Kč a v roce 2017 29.504 Kč, což je nárůst o 7%, musí ministr vnitra v demisi navrhnout navýšení odměn i pro zastupitele. A to s účinností od 1. ledna 2019.

Ministerstvo vnitra, které práci krajských i obecních úřadů metodicky řídí, navrhuje dvě varianty. Podle velmi hrubých propočtů by finanční dopady byly v případě I. varianty 316 mil. Kč, z toho u obcí o 286 mil. Kč a u krajů a hlavního města Prahy o 30 mil Kč; Ve druhé variantě pak 443 mil. Kč, z toho u obcí o 401 mil. Kč a u krajů a hlavního města Prahy o 42 mil Kč.

  • VARIANTA I: o 316 mil. Kč, z toho u obcí o 286 mil. Kč a u krajů a hlavního města Prahy o 30 mil Kč;

  • VARIANTA II: o 443 mil. Kč, z toho u obcí o 401 mil. Kč a u krajů a hlavního města Prahy o 42 mil Kč.

Podle materiálu, který vypracovali úředníci ministerstva vnitra a budou jej projednávat ministři na některém z příštích jednání vlády, spočívá I. varianta plošném zvýšení tabulkové odměny členů zastupitelstev územních samosprávných celků o 5%. To představuje zvýšení odměny uvolněného starosty v obci do 300 obyvatel na částku 38.324 Kč a následně všech ostatních hodnot odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků, které se od této odměny odvíjejí, o 5%. Tato varianta návrhu do určité míry analogicky zohledňuje aktuální trend zbrzdit pro rok 2019 růst platů poslanců, senátorů a představitelů státní moci, resp. politiků ve veřejných funkcích. Ve variantě II se pak uvažuje o plošném zvýšení tabulkové odměny…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Zatím poslední navýšení odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků bylo provedeno v souvislosti se zavedením nového systému jejich odměňování zákonem č. 99/2017 Sb., od 1. ledna 2018. Podrobně jsme o přípravách na nové financování psali například v tomto textu:

Vnitro srovná odměny starostů a zastupitelů od ledna, ti z větších měst dostanou víc, než byl plán

V důsledku toho se odměny poskytované členům zastupitelstev za měsíc souhrnně zvýšily k 1. lednu 2018 v průměru o cca 22 %, z toho u uvolněných členů zastupitelstev v průměru o 13,5 %. Na rozdíl od jiných platových valorizací toto zvýšení odměn dopadlo na jednotlivé členy zastupitelstev územních samosprávných celků značně diferencovaně.

Jiří Reichl

O tématu jsme již psali:

Vnitro srovná odměny starostů a zastupitelů od ledna, ti z větších měst dostanou víc,… 

Vnitro chce srovnat odměny starostům a zastupitelům. Svaz měst a obcí nesouhlasí