Dušan Šrámek přebírá ocenění od ministryně obrany Karly Šlechtové Foto: Archiv Dušana Šrámka

Ocenění za protikomunistický odboj získal i Dušan Šrámek

Tento týden obdrželo 30 lidí ocenění za svoji činnost, kterou vyvíjeli proti režimu vlády jedné strany před rokem 1989. Spolu například s Janem Rumlem, který po listopadu 1989 působil ve funkcích ministra vnitra a místopředsedy Senátu či někdejším mluvčím Charty 77 a později vládním zmocněncem pro lidský práva Janem Litomiským, získal ocenění i Dušan Šrámek, jeden z autorů České justice.

Dušan (ročník 1962), rodák ze západočeských Klatov, byl oceněn konkrétně za rozmnožování a distribuci protikomunistických tiskovin a letáků. Je také signatářem prohlášení „Několik vět“ a také mnoha petic za propuštění režimem nespravedlivě vězněných lidí. Kdo však Dušana zná osobně, tak nepochybuje, že jeho odpor proti předlistopadovému režimu musel být specificky každodenní povahy. Prostě ráno vstal a už z principu byl „na druhé straně“. Koneckonců, na té je stále, což dal najevo svým specifickým způsobem při přebírání ocenění z rukou ministryně obrany za hnutí ANO Karly Šlechtové.

Ocenění na společné fotografii Foto: archiv

Dušan po roce 1989 začal pracovat jako novinář a vystřídal několik redakcí. Začínal v měsíčníku Občanského fóra Forum, následovaly Český deník, Metropolitan, Lidové noviny, Telegraf, Profit. Dnes vedle České justice píše i pro Reflex a E15.

(pd)