Premiér Andrej Babiš s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem Foto: vlada.cz

Sankce za nedodání dokumentů do rejstříku by se mohly zpřísnit, novela by zatížila soudy

Sankce za nedodání účetní uzávěrky do sbírky listin by se pro firmy měly zpřísnit. Počítá s tím novela zákona o obchodních korporacích, kterou dnes schválila vláda. Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády. V krajním případě může být firma podle návrhu kvůli nedodání uzávěrky i zrušena bez likvidace. K návrhu má výhrady Hospodářská komora ČR. Novelu ještě musí schválit Parlament a podepsat prezident.

Cílem je podle materiálu zabránit existenci neaktivních společností, tedy firem , které nevyvíjí žádnou ekonomickou činnost a existují pouze formálně.

Stávající úprava umožňuje podle materiálu postihovat obchodní korporace za nepředkládání listin jen v omezené míře, v úvahu přichází pouze ukládání pořádkové pokuty nebo zrušení obchodní korporace s likvidací. „Navrhovaná úprava umožňuje za splnění určitých podmínek zrušit obchodní korporaci i bez likvidace. Jedná se o méně nákladný a pro rejstříkové soudy méně zatěžující způsob postihu neaktivních společností,“ uvádí materiál.

Hospodářská komora dnes upozornila, že stát neprovedl analýzu stávajících sankcí. „Pokud se prokáže, že stát dostatečně nevyužívá současné nástroje, Hospodářská komora ČR nevidí racionální důvod, proč by měl vůči podnikům přitvrzovat,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

V této souvislosti Hospodářská komora ministerstvům a jiným ústředním orgánům státní správy doporučuje, aby provedly revizi povinností, které podnikatelům stát ukládá, aby zjistily, zda takové údaje vůbec potřebují. Příkladem, je otázka, zda sám stát k něčemu potřebuje tak citlivé dokumenty, jako jsou třeba detailní výroční zprávy a úplné účetní závěrky podniků, a zda je schopen s nimi vůbec pracovat.

Postih neaktivních společností pro nezakládání účetních závěrek není podle materiálu v zahraničních úpravách ničím neobvyklým. Schválený návrh se podle dokumentů inspiroval francouzským a estonským zákonem. Změnu už ministr spravedlnosti Pelikán předkládal v minulém volebním období. Předsedové soudů tehdy vyslovili obavy, že to justici razantně zatíží.

(čtk, epa)