Poslanecká sněmovna Foto: archiv

Sněmovna schválila zavedení evropského vyšetřovacího příkazu

Sněmovna dnes schválila zavedení evropského vyšetřovacího příkazu podle unijní směrnice. Justiční spolupráce už nebude na základě žádosti, ale na základě formulářového příkazu. Novela nyní zamíří k posouzení senátorům. Česko je jedním z posledních unijních států, které směrnici nepřejaly. Lhůta skončila loni v květnu a Česku mohou hrozit sankce.

Poslanci v novele nad rámec vládního návrhu upravili nový způsob úhrad nároků lidí, kteří byli poškozeni trestným činem. Měl by se podle doporučení ústavně-právního výboru vztahovat i na trestní příkazy.

Evropský vyšetřovací příkaz poslouží k právní pomoci s cílem opatřit důkaz v jiném členském státu. Novela upravuje například postup při vydání příkazu a situace, kdy v Česku příkaz dorazí jinému justičnímu orgánu než tomu, kterému přísluší. Popisuje také důvody pro odmítnutí příkazu, případně jeho odložení.

Příkaz se podle návrhu bude moci týkat například zajištění věci v jiné členské zemi pro důkazní účely. Bude se využívat i pro výslech prostřednictvím videokonference nebo telefonu a ke sledování nebo nasazení odposlechu telekomunikačního provozu v jiném členském státě. Justice bude moci vydat vyšetřovací příkaz rovněž k dočasnému převzetí osoby, která je v jiném členském státu ve vazbě nebo ve vězení, k provedení důkazu.

Předlohu dostala Sněmovna už v minulém volebním období. Do voleb ji ale nestihla projednat.

(čtk)