Foto: archiv

Soudkyň je více než soudců, stále však končí u nižších soudů

Soudcovský talár v Česku obléká více žen než mužů. Stále však platí, že ženy mají početní převahu pouze u soudů nižších stupňů. U vrchních a nejvyšších soudů jsou pořád v menšině. Vyplývá to z loňských justičních statistik, které dnes zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti. Nejmladší soudci soudí v severních Čechách, naopak v průměru nejstarší soudci působí v obvodu Krajského soudu v Plzni.

U okresních soudů loni působilo 67 procent žen, u krajských 56 procent. S každým vyšším stupněm soudní soustavy však podíl soudkyň klesá. Na pražském vrchním soudu činí 42 procent a na olomouckém 45, u Nejvyššího správního soudu působí 29 procent žen a u Nejvyššího soudu jen 19 procent.

„Soudnictví v současné době zřejmě stále nenabízí stejné příležitosti mužům a ženám,“ konstatovalo ministerstvo ve výroční zprávě – podobně jako před rokem. Navíc upozornilo na to, že podíl žen zvolna klesá i v krajském soudnictví. Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová k tomu už loni uvedla, že žen je málo rovněž ve vedení soudů, a to i okresních. Situaci by podle ní pomohlo vyřešit přijetí kariérního řádu, protože bez pevně daných pravidel hrají při kariérních postupech soudců roli osobní vztahy.

Statistická zpráva přináší i porovnání velikosti jednotlivých krajských soudů co do počtu soudců. Nejvíce mužů a žen v talárech – 222 – působilo k lednu loňského roku u pražského městského soudu. Nejmenším je soud českobudějovický s 55 soudci.

Co se týče věku, velmi vysoký podíl mladých soudců mezi 30 a 40 lety hlásí severočeské soudy, což může souviset s jejich personálním posilováním z posledních let o nově jmenované soudce. Nejstarší soudci v průměru pracují v obvodu plzeňského krajského soudu, kde je téměř pětina z nich ve věku mezi 61 a 70 lety. Zajímavostí je pak věkové složení u Nejvyššího správního soudu, kde jsou soudci výrazně mladší nejen než soudci Nejvyššího soudu, ale také soudů vrchních i krajských.

Ministerstvo počítá s tím, že justici posílí 40 nováčků, jejichž kandidaturu na soudce schválila vláda koncem letošního dubna. Prezident Miloš Zeman však chce s jejich jmenováním vyčkat až na nástupce končícího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), s nímž má napjaté vztahy. „Panu prezidentovi do hlavy nevidím, ale předpokládám, že s nástupem nového ministra nebo ministryně už tomu nebude stát nic v cestě. Věřím, že pak se to stane co nejdříve, protože justice na ty lidi opravdu už docela čeká,“ uvedl dnes k otázce jmenování Pelikán.

Počet soudců na jednotlivých stupních soudní soustavy (k 1. 1. 2017):

Obvodní soudy Krajské soudy Vrchní soudy Nejvyšší soud Nejvyšší správní soud Celkem
Muži 609 418 76 56 24 1183
Ženy 1211 530 59 13 10 1823

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR

(čtk)