Administrativní pracovníci soudů mají dostat přidáno Foto. archiv

Zaměstnanci soudů mají dostat přidáno, mělo by jich být ale méně

Vládní záměr rozpočtu na příští dva roky slibuje přidat zaměstnancům na soudech a státních zastupitelstvích. „Celkové navýšení prostředků závisí ale také na druhém, premiérem rovněž avizovaném faktu, a tím je výzva k redukci počtu zaměstnanců resortů,“ uvedla mluvčí Ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Podle informací České justice jen pro letošek dal odcházející ministr spravedlnosti Robert Pelikán 50 milionů korun na platy justiční administrativy navíc.

Z kabinetem projednaného materiál vyplývá, že nárůst průměrného platu na soudech a státních zastupitelstvích je oproti roku 2018 plánovaný o 7,9 %, tedy 6 % z objemu prostředků na platy plus 500 korun na každé plánované pracovní místo.  „Zvýšení úrovně odměňování způsobem přidání 500 Kč měsíčně na zaměstnance u vybraných skupin zaměstnanců (zejména soudů, státních zastupitelství, příspěvkových organizací Ministerstva kultury, Katastrálních úřadů) s rozpočtovým dopadem 0,14 mld. Kč,“ uvádí materiál doslova.

Sumu na platy ve veřejné sféře chce vláda zvednout celkem o deset procent. Hodlá přidávat hlavně učitelům a špatně placeným profesím či oborům, v nichž chybějí pracovníci. Učitelům by tak měly platy stoupnout o 15 procent. Celkově ve stání správě, tedy hasičům, policistům či úředníkům, se částka na platy zvýší o šest procent. Kolik přesně nakonec administrativní pracovníci na výplatnici dostanou navíc, ale zatím není jasné. „Ministryně financí a příslušní zástupci ministerstev budou v této debatě dále pokračovat, proto nebudeme v tuto chvíli sdělovat další podrobnosti,“ dodala Schejbalová. Ministerstvo financí navrhuje omezit neobsazená tabulková místa na úřadech, na které jsou vypláceny peníze.

Nízké platy administrativních pracovníků soudů a státních zastupitelství jsou dlouhodobým problémem, o kterém Česká justice informuje opakovaně. Letos už Pelikán v lednu soudům přidal na platy 25 milionů korun, v pondělí na poradě s předsedy soudů podle informací z kuloárů oznámil, že uvolní dalších 25 milionů korun.

První návrh státního rozpočtu pro příští rok počítá s tím, že Ministerstvo spravedlnosti dostane na výdaje o 1,816 miliardy korun více než letos. Součástí rozpočtu jsou například výdaje na výstavbu justičního areálu v Ústí nad Labem. Oproti původnímu výhledu má úřad získat o 200 milionů více na investice do vězeňských zdravotnických zařízení, na výměnu eskortních autobusů či na opravy věznic.

(epa)