Polský prezident Duda Foto: archiv

Novela zákona o nejvyšším soudu čeká na prezidentův podpis

Již jen na podpis prezidenta Andrzeje Dudy čeká další novela kontroverzního zákona o nejvyšším soudu, kterou schválily obě komory polského parlamentu, Sejm i Senát. Novela má vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) usnadnit jmenování nového předsedy nejvyššího soudu, navzdory pouličním protestům a výhradám opozičních stran, poznamenala agentura Reuters.

Evropská unie, ochránci lidských práv a opozice obviňují vládu PiS z porušování nezávislosti soudů, ale vládnoucí strana tvrdí, že reforma je nezbytná, aby se zvýšila efektivita soudů a vymýtil zbývající vliv komunistické minulosti.

Proti novele protestovaly o úterní a středeční noci stovky lidí – demonstrantů tedy výrazně ubylo od loňského léta, kdy se protivládních akcí účastnily desetitisíce.

Tento měsíc 22 soudců nejvyššího soudu mělo podle nového zákona odejít do předčasného důchodu, ale předsedkyně Malgorzata Gersdorfová odmítla nechat se penzionovat, když prohlásila, že její mandát podle ústavy vyprší v roce 2020. Stala se symbolem odporu ke změnám v soudnictví.

Předseda vlády Mateusz Morawiecki minulý týden řekl, že Gersdorfová musí být rychle vystřídána, aby nedošlo k právnímu chaosu, a že Polsko nebude brát zřetel na žádosti Bruselu zrušit kontroverzní zákony.

Nejnovější novelu ještě musí podepsat prezident Andrzej Duda, který je pokládán za spojence PiS. Předchozí, květnovou novelu téhož zákona, Duda podepsal krátce po schválení poslanci a senátory.

Není ovšem vyloučeno, že brzy bude nutná další novela. Ombudsman Adam Bodnar podle televize TVN 24 totiž upozornil, že již pátou novelu zákona o soudech a o nejvyšším soudu přijali zákonodárci s chybou – jeden z článků zákona se totiž odvolává na neexistující paragraf v jiném článku téhož zákona. A menšinová opozice si stěžuje, že během uspěchaného nočního schvalování předlohy byla porušena její práva.

Od doby, kdy se PiS před třemi lety chopila moci, musely desítky soudců odejít z ústavního soudu, ze zemské soudcovské rady, která rozhoduje o jmenování soudců, a nyní i z nejvyššího soudu.

Nové zákony přijaté parlamentem, kde má PiS většinu v obou komorách, dávají vládě větší kontrolu nad soudci.

Evropská komise vede proti Polsku bezprecedentní vyšetřování ohledně stavu právního státu a zahájila několik samostatných řízení proti Varšavě, včetně řízení kvůli nejvyššímu soudu. Varšava riskuje, že přijde o miliardy eur z unijních fondů, pokud se ukáže, že podkopává právní stát, poznamenal Reuters.

(čtk)