Předsedkyně polského Nejvyššího soudu Foto: Tadeusz Novy

Polský prezident poslal předsedkyni nejvyššího soudu do penze

Polský prezident Andrzej Duda dnes potvrdil, že dosavadní předsedkyně nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová od středy odchází do důchodu. Stalo se tak na základě sporného zákona, přestože soudkyně argumentovala, že podle ústavy má její funkční období skončit až v roce 2020. Prezidentovo rozhodnutí oznámil podle polských médií zástupce šéfa prezidentské kanceláře Pawel Mucha. Sama Gersdorfová podle mluvčího nejvyššího soudu hodlá ve středu přijít do práce.

Kvůli zákonu o nejvyšším soudu zahájila Evropská komise v pondělí řízení proti Polsku, které může skončit u soudu Evropské unie v Lucemburku. Podle polské opozice zákon umožňuje čistku ve vrcholném justičním orgánu, tedy odeslat do penze asi dvě pětiny ze stávajících soudců.

Gersdorfová ještě před odchodem na schůzku s prezidentem vydala pokyn, že během její nepřítomnosti ji bude zastupovat nejdéle působící soudce Józef Iwulski, o čemž také informovala prezidenta. „Plány se nezměnily. Paní předsedkyně hodlá zítra (ve středu) být v práci. A jaké budou další osudy paní předsedkyně – například zda se nerozhodne odjet na dovolenou – se dozvíme zítra,“ řekl novinářům mluvčí soudu Laskowski.

Po schůzce s prezidentem, které se zúčastnil také soudce Iwulski, Mucha prohlásil, že předsedkyně Gersdorfová „přechází z moci zákona do penze“ a že prezidentovou vůlí je, aby od středy plnil její povinnosti Iwulski jako nejdéle působící člen nejvyššího soudu.

(čtk)