Letadlo odstartovalo ve středu Foto: archiv

Právník a pilot Kramařík startuje na cestu kolem světa v jednomotorovém letadle

Bývalý náměstek ministra dopravy Gustava Slamečky a právník Roman Kramařík se vydal na sólovou leteckou cestu kolem světa. Jeho projekt se jmenuje Mise Okřídlený lev a jde o první pokus obletět svět v jednomotorovém letadle uskutečněný československým pilotem. Letadlo má příhodnou imatrikulaci OK-TGM.

Z letiště Točná nedaleko Prahy se včera vznesla skupina letadel. Na první pohled šlo o vzlet, kterých se zde odehrávají desítky denně. Tento však byl něčím zvláštní. Zatímco většina letadel se po chvíli vrátila na Točnou, jedno letělo dál. Bude to Cessna s imatrikulací OK-TGM a za jejím kniplem sedí aviatik a právní, partner kanceláře JŠK Roman Kramařík. Poletí daleko. Kolem celého světa.

Jde o první pokus československého pilota obletět v jednomotorovém letadle celý svět. Roman Kramařík říká, že o tomto projektu snil řadu let. „Létám odmala a říkal jsem si, že by to chtělo nějaký opravdu velký projekt a když jsem před třemi lety viděl knihu Jana Antonína Bati o jeho obchodní cestě kolem světa, k rozhodnutí, že poletím, jsem dospěl i v souvislosti s tím, že nás v říjnu čeká významné výročí vzniku naší republiky. Tu knihu jsem mimochodem dostal od babičky, která rovněž létala – na kluzácích vystřelovaných gumou,“ říká Kramařík. Navíc když spolu s dalšími kolegy koupili Cessnu se kterou poletí, dali jí imatrikulaci OK-TGM. „Můžete použít tři písmena, která jsou volná a neznamenají v letecké mluvě žádné mezinárodní kódy. Tak jsme zkusili, jestli je volné TGM a ono bylo. Přijde mi to v roce 100. výročí založení Československa více než symbolické,“ říká Kramařík, který hodlá v zahraniční hledat české stopy. Nejen stopy práce klanu Baťů, ale i dalších emigrantů, kteří se nesmazatelně zapsali do historie místních komunit.

Letadlo OK-TGM, které poletí okolo světa. Foto: Kamil Večeřa

Cesta započala ve středu 25. 7. v 18hodin. Návrat se očekává 8. září na letiště Letňany. Roman Kramařík v současné době vybírá peníze na pokrytí části nákladů na projekt na crowdfundingovém serveru Hit Hit, kde je v současné době vybráno 78% prostředků. Pokud se i díky sponzorům podaří vybrat více peněz, než budou náklady projektu, výtěžek poputuje na nadaci Paměť národa, která zpracovává příběhy lidí, kteří by neměli být zapomenuti.

S Romanem Kramaříkem letí na křídlech také jména dětí z dětských domovů, kteří mu poslali obrázek s tématem cestování, výročí republiky, či okřídleného lva. Celou cestu je možné sledovat na sociálních sítích a webu projektu.

Přibližná mapa letu:

Jiří Reichl