Prezident Zeman při jmenování soudců Archivní foto: hrad.cz

Prezident jmenuje 40 nových soudců už příští týden

Nejen předsedové krajských soudů si mohou oddychnout. Do tuzemské justice už za týden přibude 40 nových soudců. „Jmenování soudců proběhne už 10. července v 15:00 na Pražském hradě,“ napsal České justici mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Miloš Zeman chtěl s jmenováním vyčkat až na novou ministryni spravedlnosti Taťánu Malou (ANO).

Prezident Miloš Zeman nechtěl jmenovat nové soudce, dokud úřad neopustí exministr Robert Pelikán. Po nástupu Taťány Malé už ceremoniálu evidentně nic nebrání.

Řady soudců by měl rozšířit například dosavadní státní zástupce Roman Kafka, který mimo jiné obžaloval 31 lidí v hlavní části takzvané metanolové kauzy, bude soudcem. Působit by měl u Okresního soudu v Kroměříži, odkud pochází. Na starost pravděpodobně bude mít trestní i civilní agendu.

Seznam nových soudců najdete zde.

Nejvíce nováčků by v rámci této jmenovací etapy mělo posílit soudy spadající pod středočeský krajský soud a pod Krajský soud v Ústí nad Labem.

Prezident jmenoval nové soudce naposledy na sklonku letošního ledna, tehdy jich bylo 25. Do Pelikánových aktuálních nominací se ještě nepromítla ministrova instrukce, podle níž by měli kandidáti na funkci soudce projít jednotným výběrovým řízením. Z justice však zaznívají hlasy, že by nová ministryně měla instrukci zrušit nebo alespoň odložit její platnost.

(epa)