Novinky představil i předseda ODS Petr Fiala Foto: ODS

Snahu ODS rušit staré zákony nepovažuje vláda za šťastnou

Na nesouhlas vlády zřejmě narazí další návrh poslanců ODS na zrušení 150 zákonů a nařízení z roku 1919. Vyplývá to z návrhu usnesení pro úterní jednání vlády, která se má návrhem ODS zabývat. Vláda už koncem června s jedním takovým návrhem ODS vyslovila nesouhlas.

„Postupné předkládání více zrušovacích zákonů nepovažuje vláda za šťastné a přehlednosti právního řádu je to spíše na újmu,“ stojí v návrhu stanoviska k projednávanému návrhu. Podle vlády nenabízí návrh ODS potřebné koncepční řešení. V návrhu stanoviska také stojí, že zastaralé právní předpisy nepředstavují v jednotlivých případech tak naléhavý problém, protože vzhledem ke své zastaralosti již nemají právní účinky na aktuální právní vztahy a adresátům práva z nich nevyplývají relevantní povinnosti.

Vláda také uvádí, že podniká kroky ke zpřehlednění českého právního řádu. Jde o projekty e-Sbírka a e-Legislativa realizovaných na základě zákona o sbírce zákonů z roku 2016, který má vstoupit v účinnost od roku 2020.

Poslanci ODS uvádějí, že podle informačního systému ASPI bylo ve sbírce zákonů publikováno od 28. října 2018 celkem 33.616 právních předpisů. Mezi stále platnými předpisy lze podle nich nalézt i takové, které pocházejí z počátků první republiky, nejsou v současné době jakkoli využívané a lze je považovat za vyhaslé. Nikdy nebyly zrušeny a nadále tak zaplevelují právní řád, uvádí důvodová zpráva. „Postupným rušením obsoletních právních předpisů se český právní řád stane přehlednější a méně přebujelý,“ uvedli předkladatelé.

Poslanci ODS chtějí zrušit například zákon o propůjčování míst legionářům, zákon, jímž se zřizují lidové soudy cenové nebo zákon o definitivním ustanovení výpomocných sluhů. Zrušit se má také zákon, jímž se poskytuje osvobození od domovní daně činžovní a přirážek pro novostavby v tzv. pevnostním obvodu města Hradec Králové nebo zákon o úvěru pro živnostníky válkou poškozené.

Vláda také zastává názor, že návrh na zrušení zastaralých zákonů by se měl opírat o zevrubnější analýzu a jasně stanovená kritéria, než je využití dat z komerčního právního informačního systému ASPI.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou návrh k projednání poslanci. Zatím není jasné, kdy se k jeho projednání dostanou.

(čtk)