Konference Unie státních zástupců Archivní foto: Unie státních zástupců

Unie státních zástupců: Dojmy některých obhájců ke stíhání zastupitelů jsou v rozporu s realitou

Unie státních zástupců oceňuje analýzu Nejvyššího státního zastupitelství k trestnímu stíhání komunálních politiků. „Ukazuje se, že při hodnocení práce orgánů činných v trestním řízení jsou dojmy některých obhájců či komentátorů často ve výrazném rozporu s objektivní realitou,“ uvedli zástupci spolku na Twitteru.

Podle analýzy, kterou minulý týden představil Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, je trestná činnost komunálních a krajských politiků v objemu trestních stíhání zanedbatelná.
Z celkového počtu trestních stíhání jde o 0,03 procenta. V letech 2013 až 2017 se komunálních a krajských politiků týkalo 438 případů, a to z celkového počtu 1,3 milionu trestních řízení. NSZ uvedlo, že „zjištění do značné míry korigují některé nepřesné informace, které se v souvislosti s touto problematikou objevují ve veřejném a mediálním prostoru“.

Čtěte také: Sněmovna nevydala Svobodu ani Růžičku, podle poslance se šíří nešvar stíhání samosprávných rozhodnutí

Zejména Unie obhájců dlouhodobě upozorňuje na to, že většina těchto trestních stíhání končí zproštěním obžalovaných. Řízení se však často vlečou celé roky a mají nemalé dopady na profesní i osobní život komunálních politiků. „Podle aktuálních statistik Unie obhájců bylo v předchozím období od roku 1995 obviněno celkem 364 zastupitelů v 101 trestních řízení. K 30. 6. 2018 evidujeme 74 pravomocně ukončených trestních řízení vedených proti 178 zastupitelům. Z nich bylo podle našich statistik pravomocně odsouzeno 32 zastupitelů. Trestní stíhání 16 zastupitelů bylo ukončeno státním zástupcem, 130 zastupitelů bylo zproštěno obžaloby soudem. Jednoduchým výpočtem jsme tedy dospěli k informaci, že 82 % zastupitelů bylo stíhání neoprávněně,“ reagoval ve svém článku pro Českou justici člen prezídia Unie obhájců Petr Toman.

Z analýzy NSZ přitom vyplývá, že bylo v předmětném období odsouzeno 40 % obžalovaných zastupitelů a 60 % zastupitelů bylo obžalováno nedůvodně.

Unie státních zástupců se proti Unii obhájců vymezila opakovaně. Mluvčí žalobců Ondřej Šťastný loni dokonce prohlásil, že spolek obhájců dělá ostudu celému advokátskému stavu.

Unie obhájců je spolek, který sdružuje advokáty specializující se na trestní právo. Vznikla v roce 2014. Členové prezidia Unie obhájců ČR a zakládající členové jsou Tomáš Sokol, Lukáš Trojan, Marek Nespala, Petr Toman, Tomáš Gřivna, Filip Seifert a Václav Vlk.

(epa)