Foto: archiv

Vláda projedná zprávu o migraci za loňský rok, počet cizinců žijících na území se opět zvýšil

Vláda ve středu projedná zprávu o migraci a integraci cizinců na území České republiky za rok 2017. Podle zprávy bylo v Česku loni nelegálně 4738 cizinců, což je o 523 méně než v roce 2016. O azyl požádalo 1450 lidí, meziročně o 27 méně. Udělen byl ve 29 případech. Na území Česka loni žilo legálně přes půl milionu lidí ze zahraničí, což je o 6% více, než předešlý rok.

Z cizinců, kteří byli v Česku nelegálně, byly více než 4000 lidé, kteří do země legálně vstoupili, ale překročili povolenou dobu pobytu. Nejčastěji šlo o občany Ukrajiny, Ruska, Vietnamu, Uzbekistánu a Moldavska. Při překročení vnějších schengenských hranic bylo loni odhaleno 250 lidí, převažovali Albánci. Podle konvence o uprchlících z roku 1951, která zavazuje státy chránit migranty, přicestovalo podle dokumentu 35 uprchlíků.

Nejčastěji byl loni azyl udělen Ukrajincům, v osmi případech. „Dále získali azyl čtyři státní příslušníci Myanmaru, tři státní příslušníci Ázerbájdžánu, Sýrie a Turecka, dva státní příslušníci Běloruska a Ruska a dále po jednom státním příslušníkovi Egypta, Etiopie, Iráku a Maroka,“ uvádí dokument.

Doplňkovou formu ochrany udělilo ministerstvo vnitra 118 žadatelům, nejčastěji, ve 34 případech, šlo o státní příslušníky Sýrie. Doplňková ochrana se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu. Převážně ji získávají lidé, kteří nedostali azyl, ale v případě návratu domů jim nyní hrozí nebezpečí.

Ke konci loňského roku pobývalo v ČR legálně a déle než 90 dní 526.811 cizinců, o šest procent více než o rok dříve. Podle zprávy roste počet cizinců od roku 2011, po odeznění důsledků ekonomické krize. Nejvíce, 117.480, bylo loni v Česku Ukrajinců. Následovali Slováci (111.804) a Vietnamci (59.808).

Rozhodnutí o správním vyhoštění bylo vloni vydáno 5199 cizincům, podle zprávy jde meziročně téměř o 40procentní nárůst. Přes 3000 z nich byli státní příslušníci Ukrajiny, následovalo 688 Moldavanů a 179 lidí z Uzbekistánu.

Zvýšená pozornost při integraci cizinců byla podle zprávy věnována cizincům ve „zranitelném postavení“ – ženám, dětem a seniorům. Posilován byl i systém informování cizinců, a to už potenciálních migrantů v zemích původu.

V rámci návratové politiky bylo loni do Česka vráceno 486 lidí, do sousedních států bylo předáno 126 osob. Do ČR také přesídlilo 307 příslušníků českých krajanských komunit na Ukrajině.

Zpráva o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců má informativní charakter. Podává informaci o situaci v legální a nelegální migraci a mezinárodní ochraně a integraci cizinců na českém území za loňský rok. Zprávu projednal Výbor pro vnitřní bezpečnost a Bezpečnostní rada státu.

(čtk)