Prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil. Foto: EK ČR

Vyšší soudní úředník může podle šéfa exekutorů zamítnout návrh na zastavení exekuce

Prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil je přesvědčen, že dosavadní právní úprava, kdy vyšší soudní úředníci vydávají usnesení o zamítnutí návrhu
na zastavení exekuce, není protiústavní. Šéf exekutorů tak reagoval na návrh Okresního soudu v Liberci, který se na Ústavní soud (ÚS) obrátil s tím, že taková pravomoc by měla náležet pouze soudcům.

Usnesení o zamítnutí návrhu na zastavení exekuce vydal vyšší soudní úředník podle ustanovení § 11 písm. g) zákona č. 121/2008 Sb., o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství.
Podle tohoto ustanovení může vyšší soudní úředník v občanském soudním řízení a v soudním řízení správním provádět veškeré úkony soudu prvního stupně, s výjimkou rozhodování o nařízení výkonu rozhodnutí nebo pověřování soudního exekutora a nařizování exekuce k vymožení peněžitého plnění, je-li exekučním titulem exekutorský zápis nebo notářský zápis včetně rozhodování o zastavení výkonu rozhodnutí, nebyl-li návrh podán oprávněným nebo soudním exekutorem, popřípadě bylo-li proti návrhu podáno odvolání.

„Jsem přesvědčen, že dosavadní právní úprava nekoliduje s ústavními kautelami,“ tvrdí Plášil. Zdůvodňuje to tím, že v exekučním řízení je vydán konkrétní exekuční titul. Soudy, a tedy vyšší soudní úředník, zkoumají pouze předpoklady pro vydání pověření soudního exekutora, kterými jsou právní moc a vykonatelnost rozhodnutí. „Přesunutí této kompetence zpět na soudce by podle mne znamenalo značné zatížení soudců. Věc je ale již v řízení před Ústavním soudem, tudíž nám nezbývá než vyčkat jeho rozhodnutí,“ dodává Plášil.

Návrh na vstup vlády do řízení u Ústavního soudu předkládala ještě ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Vycházela z návrhu Okresního soudu v Liberci, podle kterého vyšší soudní úředník nesmí vydávat usnesení o zamítnutí návrhu na zastavení exekuce, protože je to v rozporu jak s Ústavou tak i s Listinou. Přesto seto běžně děje. Česká justice o případu již podrobně informovala.

„K uvedené věci se vyjadřovat nemohu z důvodů mlčenlivosti,“ říká kladenský exekutor Petr Kučera, který exekuci provádí. Podle něj v exekučním a občanském soudním řádu je množství nevyjasněných vazeb a zbytečných složitostí, které činí vykonávací řízení značně složité a nepřehledné i pro odborníky.
Každá praktická snaha o zjednodušení a výklad je tudíž vítána. „V souvislosti s přípravou nového občanského soudního řádu by tudíž bylo záhodno, aby Ministerstvo spravedlnosti bezodkladně zahájilo práce na vykonávací (nyní šesté) části, která v připravované novele není obsažena,“ uzavírá Kučera.

Dušan Šrámek