Bývalý soudce Jelínek neuspěl s ústavní stížností,dostal podmínku

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého litoměřického soudce Ladislava Jelínka. Středočeský krajský soud mu loni v září pravomocně uložil dva roky vězení s dvouletým podmíněným odkladem a pokutu 90.000 korun za pokus o podvod. Údajně sliboval, že za peníze ovlivní projednávání konkrétních případů. Domluvy monitorovala policie. Usnesení je dostupné v databázi soudu.

Ve stížnosti Jelínek například tvrdil, že se přísedící u soudu prvního stupně v Kladně neseznámily s obsahem listin ve spise, konkrétně s přepisy odposlechů. Uplatnil námitky také proti nařízení odposlechů. Ústavní soudci ale nezjistili žádné porušení základních práv.

„Z odůvodnění napadených rozhodnutí je zřejmé, že všechny výše uvedené námitky stěžovatel uplatňoval již v průběhu trestního řízení v rámci své obhajoby. Ústavní soud zároveň konstatuje, že trestní soudy se těmito jeho námitkami pozorně zabývaly a podrobně a přesvědčivě se s nimi vypořádaly,“ stojí v usnesení.

Kromě kauzy řešené v Kladně figuroval Jelínek ještě v případu údajné korupce kolem někdejšího soudce Josefa Knotka, jenž také působil v Litoměřicích. Okresní soud v Jičíně Jelínkovi v prosinci nepravomocně uložil další podmíněný trest a pokutu.

V Knotkově kauze, která nyní čeká na rozhodnutí odvolacího soudu v Hradci Králové, původně padly přísnější tresty, do případu ale zasáhl Nejvyšší soud a nařídil jičínskému soudu, aby rozhodl znovu. To se projevilo i v Jelínkově kauze, kterou řešil kladenský soud.

Okresní soud v Kladně totiž původně Jelínkovi uložil 3,5 roku vězení nepodmíněně a Krajský soud v Praze verdikt o rok zmírnil. Když ale Nejvyšší soud zrušil předcházející rozhodnutí jičínského soudu v kauze kolem Knotka, bylo nutné pohlížet na Jelínka jako na netrestanou osobu a podle státního zástupce nepodmíněný trest nepřipadal v úvahu.

(čtk)