Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Janoušek nedosáhl na prominutí zbytku trestu za úmyslnou nehodu

Lobbista Roman Janoušek neuspěl s žádostí o prominutí zbytku svého trestu, který si má odpykat za dopravní nehodu. Zamítnutí žádosti potvrdil pražský vrchní soud. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud. Do vězení se lobbista zatím vrátit nemusí, protože Krajský soud v Brně v květnu rozhodl o dvouletém odkladu lobbistova návratu za mříže kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu.

Janoušek si má za úmyslné sražení ženy při nehodě odpykat 4,5 roku vězení, za mřížemi zatím strávil zhruba rok a čtvrt. Jeho žádost o odpuštění zbytku trestu zamítl už v květnu pražský městský soud, proti čemuž si muž podal stížnost. Podle justiční databáze o ní vrchní soud rozhodl v neveřejném zasedání v úterý, a to tak, že původní rozhodnutí soudu potvrdil. Janouškův právník Lukáš Trojan ČTK sdělil, že o usnesení vrchního soudu prozatím neobdržel žádné informace.

Janoušek v žádosti argumentoval zdravotními důvody. Nevyléčitelnou nemocí trpí i podle znalců, které oslovil městský soud. Už dříve si muž opakovaně stěžoval na komplikace po operacích hlavy. Poté, co mu byl trest ze zdravotních důvodů přerušen, se ve stanovený termín do vězení nevrátil a požádal o odpuštění zbytku odnětí svobody.

Pražský městský soud jeho žádosti nevyhověl s tím, že vývoj zdravotního stavu odsouzeného nelze předvídat s dostatečnou mírou spolehlivosti. Podle soudce tak stále existuje možnost, že by Janoušek mohl ve výkonu trestu odnětí svobody pokračovat, „byť za výrazně ztížených podmínek“. Soud poukázal také na to, že lobbista zatím vykonal pouze menší část uloženého trestu.

Opilý Janoušek v roce 2012 úmyslně srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

(čtk)