Náměstek Michal Franěk a ministr Jan Kněžínek Foto: MSp

Kněžínek k Pelikánově instrukci: Jednotné výběrové řízení pro budoucí soudce je rozumné

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek nechce rušit instrukci svého předchůdce Roberta Pelikána (ANO) k výběru soudců. ČTK řekl, že předpis obsahuje řadu rozumných pravidel – například jednotné výběrové řízení pro budoucí soudce. Pochyby má však o tom, že by úspěšní kandidáti měli následně při odborné přípravě ještě dva roky pracovat jako vyšší soudní úředníci. I proto bude o instrukci jednat s předsedy krajských soudů.

Kněžínek uvedl po středeční návštěvě Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu v Brně, že problematiku jmenování soudců chce řešit novelou zákona o soudech a soudcích, kterou by rád předložil na jaře příštího roku. Stejně jako zástupci justice se tedy domnívá, že tyto otázky není vhodné upravit pouze podzákonným předpisem, jakým je instrukce. Slíbil, že o podobě novely bude se soudci diskutovat.

Pelikánovu instrukci, která je účinná od letošního ledna a kterou předsedové krajských soudů kritizovali, však nezatracuje. „Není to tak, že bych chtěl instrukci zrušit, o tom v současné době neuvažuji. Obsahuje celou řadu velmi rozumných a racionálních věcí. Problém možná je, že ani my, ani soudy nejsme úplně připraveni na to, aby se uvedla v život,“ uvedl ministr.

Některé části instrukce – jako například výběrové řízení organizované Justiční akademií – se podle Kněžínka do praxe určitě mohou zavést. Naopak diskutabilní je podle něj to, že by kandidát na soudce po třech letech působení jako justiční čekatel musel ještě další dva roky vykonávat činnost vyššího soudního úředníka, přičemž stejná povinnost by se týkala i lidí, kteří by do soudnictví přicházeli zvenčí – třeba advokátů nebo státních zástupců.

„Mám pocit, že tahle druhá část není úplně připravená. A hlavně si nejsem jistý, že do justice zejména ti lidé zvenčí půjdou, když plat vyššího soudního úředníka je dneska nějakých 35.000 korun. A dva roky je dlouhá doba,“ podotkl ministr. Zároveň poukázal na to, že experty zvenčí justice potřebuje, aby „nebyla úplně zakonzervovaná“.

Důvodem vzniku instrukce bylo podle Pelikána sjednocení a zobjektivnění výběru budoucích soudců. Ministerstvo upozorňovalo na to, že zatímco některé krajské soudy pořádají otevřená výběrová řízení na soudce, jiné si kandidáty určují z řad asistentů soudců a u dalších ani není jasné, jak svoje nominanty na jmenování vybírají.

(čtk)