Tomáš Kratochvíl Reprofoto: ČT

NS vrátil kauzu brněnského zastupitele Kratochvíla na začátek

Nejvyšší soud (NS) zrušil odsuzující rozsudky brněnských soudů v případu zastupitele Brna Tomáše Kratochvíla (zvolen za ANO) obžalovaného z krácení daně. Věc se tak vrací před městský soud, řekla dnes ČTK mluvčí městského soudu Petra Hovorková. Městský a následně krajský soud Kratochvílovi uložily podmíněný trest za krácení daně u jeho nábytkářské firmy Toka. Krajský soud mu navíc dal pokutu 200.000 korun.

Obžaloba politika viní z vystavování fiktivních faktur na reklamu, která se podle spisu neuskutečnila. Tím si podle obžaloby na dani přilepšil zhruba o 1,6 milionu korun. Kratochvíl vinu popírá, tvrdí, že byl podveden.

Brněnský městský soud Kratochvíla předloni nejdříve zprostil obžaloby, ale jeho rozhodnutí loni v létě zrušil krajský soud a věc vrátil k novému projednání. Městský soud následně politikovi uložil úhrnný trest dvou let vězení se čtyřletým odkladem. Trest na podzim po odvolání všech stran potvrdil i krajský soud, navíc Kratochvílovi uložil peněžitý trest 200.000 korun.

„Ve věci bylo podáno dovolání, kdy Nejvyšší soud rozsudek Krajského soudu v Brně i rozsudek Městského soudu v Brně a rozhodnutí na ně obsahově navazující zrušil a věc přikázal Městskému soudu v Brně k novému projednání,“ uvedla Hovorková. Městský soud už ve věci nařídil jednání na 12. září.

Kratochvíl dnes řekl, že je rád, že soud vyhověl jeho dovolání. „Soud pochopil naše námitky a uznal je, to je zásadní. Potvrdilo se to, co říkáme od začátku, že jsme dělali vše poctivě a zaplatili jsme vše, jak jsme měli. Byli jsme podvedení. Jsem rád, že se to potvrdilo, protože pro obchodní život to byla velká komplikace. Je nepříjemné, že to trvá tak dlouho, člověk by na to rád zapomněl,“ řekl Kratochvíl.

Hrozilo mu až osm let vězení za smlouvy z let 2006, 2010 a 2011 s automobilovým závodníkem Michalem Pavlíkem, který mu měl při závodech zajistit reklamu na závodních autech. To se ale nestalo. Soud v Praze poslal už dříve Pavlíka do vězení za obdobné případy krácení daně u jiných podniků.

Kratochvíl už dříve vypověděl, že byl podveden a neměl důvod nevěřit, že se reklama neuskutečnila. Podle něj se vždy po zadání reklamy zvýšil obrat firmy, a proto ji považoval za úspěšnou. Odkazoval i na to, že jakmile ho finanční úřad na nesrovnalosti upozornil, ihned zaplatil daň i s penále.

Hnutí ANO, za které byl Kratochvíl zvolen do brněnského zastupitelstva, kvůli jeho stíhání chtělo, aby složil mandát, což neudělal. ANO ho už dříve vyloučilo ze svých řad kvůli nespokojenosti s jeho prací v pozici radního, na niž předloni po výzvách hnutí i primátora Brna Petra Vokřála (ANO) rezignoval.

(čtk)