Otec dětí má údajně zálibu v pokeru a sázkách na internetu foto: archiv

On-line hraní na internetu dramaticky roste, nelegální hazard organizují i matky na mateřské

On-line trh s hazardními hrami na internetu vzrostl za poslední tři roky o 161%. Pokles hraní automatů v hospodách a hernách byl vyrovnán vznikem trhu herních automatů na internetu. Roste kursové sázení on-line i živá hra on-line. Přes restrikce státu vůči hernímu průmyslu se objem peněz vložených lidmi do hazardu zvýšil za rok o 14 % na 224 miliard. Hazard organizují matky s dětmi na mateřské i stát.

Vyplývá to z Výroční zprávy o hazardním hraní za rok 2017. Zprávu minulý týden vzala na vědomí na svém jednání vláda.

Podle kapitoly, která analyzuje herní průmysl, podíl peněz vložených do hazardního hraní on-line stále roste. „V roce 2011 byla do hazardních her on-line vložena méně než desetina (8 %) všech peněz vložených do hazardních her, v r. 2016 již to byla více než čtvrtina (26 %) a v r. 2017 více než třetina (35 %),“ uvádí data Zpráva.

Ze Zprávy pak vyplývá, že přes restrikce státu vůči hazardnímu průmyslu, zákonná omezení i negativní publicitu hazardu zajišťovanou státem, objem peněz, které lidé vložili do hazardu celkem bez ohledu na typ hry také roste, a to dramaticky: „Daleko výrazněji v r. 2017 vzrostl objem peněz vložených do hry, který se meziročně zvětšil o 14 % na 224,1 mld. Kč. Za poslední dva roky vzrostl téměř o polovinu  – o 47 %,“ uvádí se ve Zprávě. Celkem  39,8 mld. Kč v roce 2017 lidé prohráli.

Automaty se z hospod přesunuly na internet

Spolu s živou hrou v kamenném kasinu s přispěním legálního trhu s živými hrami on-line, který v ČR vznikl v r. 2017, byl nárůst u živé hry celkem 34 %, uvádí další data Zpráva. „Dlouhodobě roste trh s kursovými sázkami on-line, ve kterých hráči v r. 2017 prohráli o 19 % více než před rokem a za posledních 5 let se tato část trhu s hazardními hrami více než ztrojnásobila,“ uvádí se rovněž ve Výroční zprávě.

Naopak dochází k poklesu hraní v kamenných provozovnách, hernách a hospodách, tedy v land-based technických hrách: „Ostatní typy hazardních her zaznamenaly v r. 2017 pokles. U land-based technické hry to bylo 10 %, ale vzhledem ke vzniku legálního trhu s technickou hrou on-line byl pokles u TH celkem pouze 2 %,“ popisuje Zpráva přesun hraní automatů na internet.

Na internet jde i kursové sázení

Také účast v loteriích a kursovém sázení v kamenných provozovnách se snižuje a přesouvá se na internet: „Loterie land-based poklesly meziročně o 10 %, ale v posledních 5 letech u nich byl zaznamenán nárůst o 56 %. Dlouhodobě klesá objem prohraných peněz v KS land-based, v r. 2017 to bylo o 19 %, za posledních 5 let byl pokles 40 % – důvodem je to, že se hráči KS přesouvají na internet,“ uvádí se ve Zprávě doslova.

„V r. 2017 se meziročně zmenšil land-based trh s hazardním hraním a to o 9 %, poměrně se však zvětšil on-line trh s hazardním hraním. Za posledních 3 roky online trh vzrostl o 161 %,“ shrnuje dramatický posun Zpráva.

Matky s dětmi na netu vydělávají nelegální tombolou

Internet se stal také platformou pro nelegální tombolu: „Na sociálních sítích se objevilo provozování on-line tomboly zvané dipování. Této aktivitě se věnovaly zejména ženy a soutěžilo se např. o šperky, dětské oděvy či kosmetiku. Organizátory mohou být soukromé osoby (např. ženy na mateřské dovolené) a tímto způsobem si přivydělávají, aniž si jsou vědomy, že se mohou dopouštět nelegálního provozování hazardního hraní. Postupně však podle ministerstva financí dipování začalo jevit znaky organizovaného provozování nelegální hazardní hry, kdy správci facebookových skupin byli obvykle obchodníci – prodejci zboží, kteří nabízeli i několik věcí denně,“ popisuje situaci Výroční zpráva.

V některých skupinách se dokonce začalo hrát nejen o zboží, ale i o peníze. „Podle zákona o hazardních hrách není provozování tomboly on-line umožněno a jejím provozováním tedy dochází k porušení zákona. Navíc provozovatelé dipování nemají povolení MF k provozování HH a losování výherců probíhá bez jakékoliv kontroly,“ uvádí k tomu Zpráva.

Šťastná Babiška hlásá větší šanci na výhru

Výroční zpráva o hazardním hraní za rok 2017 se nevyhýbá ani spuštění státní loterie k elektronické evidenci tržeb on-line ministerstvem financí: „MF spustilo v r. 2017 tzv. Účtenkovku. Jde o soutěž, ve které hráči registrují do slosování účtenky získané při maloobchodním nákupu zboží, které je předmětem elektronické evidence tržeb. Ze zaregistrovaných účtenek jsou každý měsíc vylosováni vítězové věcných cen v hodnotě sto až milion korun.
Účtenky se staly předmětem vyměňování a nákupu především na sociálních sítích za účelem zvýšení šance na výhru. „Část soutěžících trávila v souvislosti s Účtenkovkou velké množství času,“ komentuje událost Výroční zpráva.

Autoři Výroční zprávy už také zmapovali weby a hry založené na Účtenkovce: Za účelem výměny účtenek vznikly weby bazaructenek.cz či loterie-uctenkova.cz. Web stastnababiska.cz zajišťoval účast v Účtenkovce za poplatek jako kompletní službu včetně dodávání účtenek a jejich registraci na jméno soutěžícího,“ uvádí se ve Zprávě.

Web za poplatek stále „zajišťuje“, a to nejen účast v Účtenkovce, kterou si může každý zajistit sám. Podle úvodní stránky webu má registrovaný účastník na Šťastné Babišce větší šanci na výhru v loterii Účtenkovka, například za 60 Kč a 60 účtenek měsíčně.

Irena Válová