Dočkají se oddlužení i podnikatelé? Foto: youtube

Poslanci jednají o insolvencích, výrazně má růst role soudců

Nad pozměňovacími návrhy k insolvenčnímu zákonu jednají od dnešního rána poslanci podvýboru pro problematiku exekucí, inslovencí a oddlužení. Ze zatím jediného výstupu předsedy podvýboru Marka Výborného vyplynulo, že poslanci chtějí výrazně posílit roli soudců, zřejmě odmítnou nulovou variantu oddlužení a zkrátí jeho dobu ze sedmi na pět let.

Předseda podvýboru pro exekuce, insolvence a oddlužení Marek Výborný to stručně sdělil přítomným novinářům po třech hodinách jednání výboru a hodinu poté, co uplynul termín ohlášení plánované tiskové konference. Ta se ani po čtyřech hodinách jednání nekonala.

Poslanci mají rozhodnout celkem o třiceti třech pozměňovacích návrzích. Z projevu Marka Výborného vyplynulo, že často skloňovaným slovem na jednání je „kompromis“. Už v úvodu předseda výboru sdělil, že je nutno hledat kompromis mezi věřiteli a dlužníky, protože „ne všichni věřitelé jsou šmejdi, mezi věřiteli jsou rovněž seriózní dlužníci jako například obce“.

Jak dále vyplynulo z jeho slov, vstup do insolvence má být omezen výší dluhu – v atriu poslanecké sněmovny padlo číslo 2 200 000. O tom, zda to má být jediná podmínka nebo zda se má vztahovat například i na dluhy z podnikání nebo dluhy jiného původu se dále poslanec z časových důvodů nezmínil.

Marek Výborný dále uvedl, že padla nulová varianta a poslanci se přiklonili k číslu 30% uhrazených dluhů za pět let. Toto dále rozvedl – ve výjimečných případech, kdy například dlužník nebude moci splácet z důvodů invalidity nebo vážné nemoci bude příslušet rozhodnutí soudci, zda podmínky insolvence změní a zmírní. „Výrazně vzroste role soudců,“ uvedl poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). Soudce by podle poslanců mohl rovněž rozhodnout, že dlužník splatí méně, než 30% za předpokladu, že se „snažil“.

Z dosud jediného výstupu výboru, jehož usnesení budou tvořit podklady pro jednání Ústavně-právního výboru, vyplývá, že návrh insolvenčního zákona dozná v poslanecké sněmovně dalších zásadních změn ve prospěch dlužníků. A to i přesto, že většina insolvenčních návrhů, které jsou veřejně k dispozici, se netýká „šmejdů“, nýbrž jde drtivě o jednání na hranici úvěrových podvodů, kdy dlužníci dluží například všem operátorům, dluží za pojistné a současně dluží třem čtyřem bankám a nebankovním společnostem řádově desetitisíce až statisíce korun.

Pozdě odpoledne pak poslanec Patrik Nacher pro ČTK uvedl, že podvýbor doporučil i jeho návrh na prodloužení lhůty pro přihlášení nároků v insolvenčním řízení ze 30 na 60 dnů a změnu pořadí uspokojování pohledávek. Spočívá v tom, že pokud by takzvané příslušenství, tedy úroky, pokuty nebo penále převyšovaly jistinu, bude se splácet nejdříve jistina. Poslanec tuto úpravu vnímá jako ochranu dlužníků, kteří se do dluhové pasti dostanou kvůli tomu, že příslušenství násobně převyšuje půjčenou částku.

Irena Válová, čtk