Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Případ soudce Elischera: Policie dosud nevyslechla žádného svědka

Brzy to bude pět měsíců od chvíle, kdy policie za velkého zájmu médií provedla zatčení soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera. Ačkoliv byl soudce skoro měsíc ve vazbě, dodnes nebyl v případu učiněn žádný zásadní úkon. Nebyl například vyslechnut ani jeden svědek. České justici to sdělil sám Elischer, který se tak ke svému případu vyjádřil vůbec poprvé.

Elischer, právník s dlouholetou praxí státního zástupce a trestního soudce, se pozastavuje i nad tím, že dosud orgány činné v trestním řízení nerozhodly ani o jeho stížnosti proti zahájení trestního stíhání.

Soudce podal také trestní oznámení na policisty a státního zástupce, neboť podle jeho názoru postupovali nezákonně, když manipulovali opakovaně s jeho pracovním počítačem a věcmi v budově Vrchního soudu v Praze (VS). Trestní oznámení však Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) i státní zastupitelství vyhodnotily jako součást obhajoby a nijak se věcí nezabývaly.

„Předpokládám, že pokud by takové oznámení učinil kdokoli jiný, jak GIBS tak státní zastupitelství by ho věcně přezkoumaly. Učiní-li ho obviněný, nic se neděje a prokazatelná trestná činnost se nešetří. Dokud budu v pozici obviněného, v zásadě nemám možnost se bránit podáním trestního oznámení, neboť každé bude smeteno ze stolu s poukazem, že jde jen o součást mé obhajoby. A to se jako obviněný mohu hájit způsobem, který uznám za vhodný“, kritizuje soudce Elischer praxi orgánů činných v trestním řízení, kterou propaguje např. vedoucí vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Právě ta se k jeho případu veřejně vyjadřovala, ačkoliv v té době ještě nebyla ve věci činná.

Elischer také vyjadřuje skepsi nad vývojem v jeho případu, pokud se ředitelem GIBS stane vedoucí Okresního státního zastupitelství v Lounech Radim Dragoun. „Doktor Dragoun se zná s doktorkou Bradáčovou ještě z doby jejího působení na Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem a do současné doby byl v pozici jejího faktického podřízeného. A vyslovila-li jednou doktorka Bradáčová názor, že mé stížnosti na nezákonný postup policistů jsou pouze součástí mé obhajoby, pak důvodně pochybuji, že by někdo z GIBS pod novým ředitelem šel proti jejímu názoru“, popisuje své důvody pro skepsi soudce Elischer v exkluzivním vyjádření pro Českou justici.

Soudce Ivan Elischer, který byl ministrem spravedlnosti dočasně zproštěn funkce, byl zadržen 13. března doma.

Podle usnesení o zahájení stíhání hrozí sedmapadesátiletému Elischerovi až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Trestnou činnost podle vyšetřovatelů páchal nejméně od května 2016. Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který je také ve vazbě. Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem prý kriminalisté zadokumentovali nejméně od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu.

Dozorovým státním zástupcem je Vladimír Pazourek z Městského státního zastupitelství v Praze.

Policie podle zjištění České justice odposlouchávala skoro rok soudcův soukromý i služební telefon, jeho kancelář na VS i jeho emailovou komunikaci, a to na základě povolení soudce Josefa Many z Obvodního soudu pro Prahu 4, který tak rozhodl poprvé 20. dubna 2017.

Petr Dimun