Foto: archiv

Státní zástupce podal obžalobu na soudkyni, která antedatovala vazební jednání

Státní zástupce podal obžalobu na libereckou soudkyni Lenku Zhoufovou kvůli zbavení osobní svobody a pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz. Soudkyni hrozí podle serveru až osm let vězení. Trestného činu se podle obžaloby dopustila tím, že o prodloužení vazby zadrženého muže rozhodla až po zákonném termínu a na rozhodnutí napsala dřívější datum. Kvůli chybě soudkyně strávil muž stíhaný za drogové delikty osm dní nezákonně za mřížemi.

Zatím není jasné, který soud o případu soudkyně rozhodne. Státní zástupce obžalobu podal k Okresnímu soudu v Liberci, kde Zhoufová pracuje. „Obžaloba přišla 9. 8. 2018, věc se ale od 15. 8. nachází u krajského soudu k určení příslušného soudu, který by o věci rozhodl,“ řekl serveru mluvčí libereckého okresního soudu Petr Hoček.

Zhoufová podle policie v roce 2016 o den propásla termín rozhodnutí o vazbě pro drogového dealera, posléze ho antedatovala, muž kvůli tomu strávil osm dní nezákonně za mřížemi. Chybou soudkyně se loni zabýval kárný senát Nejvyššího správního soudu, který potrestal Zhoufovou snížením platu o 25 procent na jeden rok. Senát zvolil podle Mladé fronty Dnes mírnější trest, protože soudkyně byla do té doby bezúhonná a v justici teprve začínala. Do funkce soudkyně byla Zhoufová jmenována v roce 2015.

Zhoufová nadále soudí, někdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ji nepostavil mimo službu. „Dokud není pravomocně odsouzena, není důvod, aby nezůstávala. Jedině, že by ji dočasně zprostil funkce ministr, jako se to stalo v případech jiných soudců, k tomu ale nedošlo. Vedení soudu tuto možnost nemá,“ řekl iRozhlasu mluvčí libereckého soudu.

(čtk)