Profesor Aleš Gerloch Foto: archiv

Gerloch zahajuje kontaktní kampaň: Je třeba odlišit vlastenectví a nacionalismus

Profesor Aleš Gerloch dnes při zahájení kontaktní fáze kampaně do Sanátu České justici řekl, že je je třeba od sebe odlišit vlastenectví a nacionalismus. Reagoval tak na kritiku některých odpůrců, že snahou o ústavní zakotvení českého národa příliš propaguje nacionalistické myšlenky. „Vlastenectví znamená, že mám rád svůj národ a uznávám ostatní národy. Nacionalismus znamená, že význam svého národa přeceňuji,“ uvedl ústavní odborník.

Gerloch považuje za utopii kosmopolitní tezi, že úloha národů se vyčerpala. Jejich podceňování vede k extremismu a radikalismu, dodal.

Velkým tématem, kterým se chce v případě zvolení Gerloch v Senátu zabývat, je kromě ústavního zakotvení českého národa také výslovné stanovení, že v České republice je český jazyk státním jazykem. „Hlavní přínos této úpravy vidím především jako doplnění jedné z mezer české Ústavy, kdy je na jednu stranu v Listině základních práv a svobod obsažena ochrana národnostních a etnických menšin, ale v samotné Ústavě není zakotvený státotvorný národ, vůči kterému se v Česku dlouhodobě působící menšiny vytvářejí,“ říká Gerloch.

Rozhovor s Alešem Gerlochem čtěte zde:  Možné zneužití referenda je rizikem demokracie

Pravomoci přímo voleného prezidenta by podle něj neměly být v otázce jmenování a odvolávání členů vlády oslabeny. Gerloch by také posílil Senát v oblasti přijímání zákonů tak, aby nebyly přijímány neuvážené změny zákonů. Senátoři kvůli tomu usilují už nyní o prodloužení měsíční lhůty, kterou mají na projednávání zákonů, na dvojnásobek.

Jako nezávislý kandidát neopírající se o podporu politických stran již dříve nasbíral podpisy více než tisíce občanů pro jeho kandidaturu do Senátu Parlamentu České republiky. O senátorské křeslo se uchází ve volebním obvodě č. 17, jehož území zahrnuje Prahu 12, Prahu 16, Lipence, Lochkov, Slivenec, Velkou Chuchli, Zbraslav, Kunratice, Šeberov, Újezd, Libuš, Petrovice, Hodkovičky a Lhotku.

„Jednou z mých hlavních motivací ke kandidatuře je přesvědčení, že mezi senátory je málo právníků. Budu usilovat o zvýraznění role Senátu v legislativním procesu. Rád bych své zkušenosti a teoretické znalosti práva uplatnil v ústavní praxi. Jako nezávislý kandidát mohu voličům slíbit, že použiji svou odbornost k tomu, aby byl ústavní systém našeho státu efektivnější,“ uvedl na tiskové konferenci profesor Gerloch.

Problematika ústavního systému, ústavního práva a ústavních zákonů je jedním ze stěžejních témat Gerlochova politického programu. Gerloch, působící mj. také jako vedoucí katedry ústavního práva Univerzity Karlovy, by rád kvalifikovaně pomohl při tvorbě návrhů na přezkoumání ústavnosti zákonů u Ústavního soudu či případných změn v ústavním pořádku.

Dalším výrazným bodem Gerlochova programu je pomoc při řešení problémů volebního obvodu č. 17, se kterým je profesor dlouhá léta spjatý a má zde trvalý pobyt. „Chci se zaměřit zejména na dopravní tematiku: výstavbu metra D, dostavbu tramvajové trati a vnějšího silničního okruhu či rozvoj infrastruktury dle potřeb jednotlivých městských částí při zachování zeleně,“ dodal přední český právník.

(epa)