Exministr Michael Kocáb Foto: archiv

V kauze CASA nedorazili svědci, Kocáb dostal pokutu

Obvodní soud pro Prahu 6 se dnes po několika měsících vrátil k projednávání kauzy údajně nevýhodného nákupu letounů CASA, ve které čelí obžalobě bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) a někdejší šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Před soudem dnes vypovídal bývalý náměstek ministryně obrany Radek Šmerda, někteří další svědci se nedostavili. Jednomu z nich, exministrovi pro lidská práva Michaelu Kocábovi, udělí soud pokutu, k jednání se totiž nedostavil opakovaně.

Parkanová a Staněk podle obžaloby na cenu letounů nenechali zpracovat nezávislý posudek, a státu tak způsobili škodu 819 milionů korun. Šmerda dnes uvedl, že ocenit techniku nebylo možné. „Trvám si na tom, co jsem vypovídal v přípravném řízení, že prostě vojenská technika ocenit nelze,“ řekl soudu Šmerda. Upozornil na to, že šlo o první nákup letounů pro Českou republiku, nebylo proto ani možné cenu s ničím srovnat. „Zjistit, za kolik se pořizuje vojenská technika v jiných státech, je téměř nemožné,“ vysvětlil Šmerda.

Podle něj Parkanová neměla na nákupu letounů žádný osobní zájem, neobávala se ani toho, že by měla být z funkce ministryně odvolána. V trestním spisu stojí, že se Parkanová chtěla nákupem letounů zalíbit tehdejšímu premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS), který ji prý chtěl odvolat. „Nedovolil bych si říct, že bych od Vlasty Parkanové někdy zaznamenal, že by měla nějaký dramatický zájem na nákupu vojenské techniky,“ doplnil Šmerda.

Soudkyně Markéta Binderová chtěla dnes vyslechnout některé další svědky, bývalého náměstka ministra obrany Tomáše Perutku, exředitele inspekce ministra obrany Jaroslava Zobače nebo bývalého ministra pro lidská práva Michaela Kocába. Ani jeden z nich však k soudu nepřišel, omluvil se jen Perutka. Binderová uvedla, že Kocábovi udělí pořádkovou pokutu. Výši pokuty soudkyně nesdělila, rozhodnutí musí Kocábovi nejprve zaslat.

O pořízení transportních letadel za více než 3,5 miliardy korun rozhodla Topolánkova vláda jednomyslně v dubnu 2009 – tedy v době, kdy už byla v demisi poté, co jí Sněmovna vyslovila nedůvěru. Nákup byl kritizován jako předražený. Topolánek by měl v kauze vypovídat jako svědek, zatím ale není jasné, kdy ho soud předvolá. Hlavní líčení bude pokračovat v listopadu.

Staněk vinu v minulosti odmítl, Parkanová na žádné jednání zatím nepřišla. Za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí oběma obžalovaným až desetileté vězení.

(čtk)